Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Ovo je nešto zbog čega trebamo biti zabrinuti”: Amazon preplavile knjige koje je napisala umjetna inteligencija

Preuzmite sliku

Sve je veći broj knjiga koje je napisao AI, a pitanje je koliko je još knjiga napisala umjetna inteligencija, a da im je kao autor potpisan čovjek.

Nedavno se na društvenim mrežama povela rasprava o jednom ocu koji je svojem djetetu poklonio slikovnicu koju je sam napravio. Dok su mu neki čestitali na takvoj ideji, mnogi su ga kritizirali jer je sav proces – kako pisanja tako i animacije, prepustio umjetnoj inteligenciji, što možemo smatrati i nekom vrstom dehumanizacije kreativnog procesa.

No to je samo jedan od brojnih slučajeva u kojima se umjetna inteligencija koristi za pisanje knjiga te se čini da u budućnosti možemo očekivati pravu navalu takvog sadržaja koji potpisuje AI, odnosno knjiga u čijem je pisanju pomogla umjetna inteligencija.

Naime, dosad je tokom ovog mjeseca samo na Kindle Storeu objavljeno više od 200 e-knjiga koje je napisao AI, odnosno za koje je kao autor naveden ChatGPT, pri čemu se neke prodaju po cijeni od samo jednog dolara. Pravi je broj takvih knjiga, naravno, puno veći jer mnogi su umjetnu inteligenciju iskoristili za pisanje cijelih knjiga ili za pomoć pri pisanju, a da to nisu otkrili.

Ovo je nešto zbog čega trebamo biti zabrinuti, te će knjige preplaviti tržište i brojni će autori ostati bez posla, komentirala je izvršna direktorica Authors Guilda Mary Rasenberg. Ona smatra kako treba postojati transparentnost autora, ali i platformi oko načina na koji su ove knjige napisane jer ćemo u suprotnom dobiti gomilu nekvalitetnih knjiga.

Sam proces objave takvih knjiga prilično je jednostavan zahvaljujući Amazonovoj platformi Kindle Direct Publishing, a za one kojima proces nije jasan, na TikToku i YouTubeu dostupni su brojni videozapisi s opisima kako jednostavno objaviti knjigu. AI se koristi za pisanje različitog sadržaja – od dječjih slikovnica pa do knjiga koje nisu baš za najmlađe, poput Galactic Pimpa, čija radnja, među onim, uključuje i međuzvjezdani bordel.

Novinari su poslali upit Amazonu vezano uz knjige koje je napisala umjetna inteligencija te su im iz te firme odgovorili kako se oni pridržavaju intelektualnog vlasništva te poštuju sve zakone. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje