Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Olympus objavio aplikaciju koja fotoaparat pretvara u web kameru

Preuzmite sliku

Kada je fotoaparat povezan sa PC uređajem preko USB-C konektora, pretvara se u standardnu web kameru.

Iako Olympus prodaje svoj biznis sa kamerama, istoj kompaniji koja je kupila Sonyijev odjel VAIO PC-a, i dalje korisnicima nudi podršku, piše Engadget.

Ovog puta to je u vidu aplikacije OM-D Webcam, koja osigurava da ga, kada je fotoaparat povezan sa PC uređajem preko USB-C konektora, pretvara u standardnu web kameru. Ipak, ova aplikacija neće funkcionirati na svim Olympus fotoaparatima.

Aplikacija samo za računare

Softver trenutno podržava OM-D E-M1X, OM-D E-M1, OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M1 Mark III i OM-D E-M5 Mark II fotoaparate. Također softver ima i neka druga ograničenja.

Za sada on ne osigurava prenos zvuka sa kamere na računar, što znači da je potrebno da se za punu komunikaciju osigura i neki eksterni mikrofon, a aplikacija je dostupna samo za PC računare.

Olympus nije jedini proizvođač kamera koji je pokušao svoje proizvode učiniti produktivnijim i upotrebljivijim. Canon također poseduje aplikaciju koja njihove DSLR, mirrorless i point-and-shoot fotoaparate pretvara u USB web kamere, koju je objavio u aprilu ove godine. Također je i Panasonic u junu predstavio Lumix Tether for Streaming, softver koji njihove GH5, GH5S, G9 i S1 serije fotoaparata pretvara u web kamere. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,