Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ni kod njih nije sve bajno: Zaposlenici Facebooka otkrili šta im najviše smeta…

dislike3
Preuzmite sliku

Facebook je na glasu kao vjerovatno najbolje radno mjesto na svijetu, a čak i njihovi pripravnici zarađuju 25 hiljada dolara više od prosječnog američkog građanina

dislike3

Ipak, čini se da nije sve bajno ni u Facebooku, a bivši i sadašnji zaposlenici na stranici Quora započeli su raspravu o tome šta im najviše smeta ili ih je smetalo radeći za Marka Zuckerberga.

Iako će se njihovi prigovori mnogima učiniti kao razmažena kuknjava, zanimljivo je vidjeti što muči mali dio zaposlenika Facebooka.

dislike4

“Šest sedmica godišnje dežuran sam po cijele dane”

Oni zaduženi za održavanje stranice tvrde da im je firma kroz godinu odredila šest sedmica kada moraju biti neprestano dostupni. “Tih sedmica ne napuštam grad čak ni preko vikenda. Ništa ne mogu isplanirati i neprestano moram biti dostupan. Ostavljam zvono čak i kad idem spavati”, napisao je Keith Adams.

“Ne postoji funkcionalna infrastruktura”

Budući da se u Facebooku promiču druženja i zajednički izlasci, povećanje broja zaposlenih to znatno otežava. Zaposlenici tvrde da je teško odrađivati zajedničke aktivnosti s 4000 zaposlenika te da ne postojanje bilo kakve organizacije znatno otežava takve situacije.

“Svi mi se žale na Facebook samo zbog toga jer tamo radim”

dislike5

“Ne postoji usredotočenost na jedan cilj”

Bivši zaposlenik Facebooka tvrdi da ne postoji jasna vizija te da zaposlenici ponekad uopšte ne znaju šta treba raditi, a kada bi se to promijenilo, razna poboljšanja podigla bi firmu na viši nivo.

“Nećete zaraditi milione niti stvoriti vlastitu firmu”

Samo zato što radite za dobru kompaniju, ne znači da ne radite. U ovom slučaju, radite kako bi ostvarili tuđi san.

dislike6

“Bilo je to najgore profesionalno iskustvo u mom životu”

Neki nisu oduševljeni Facebook pa tako jedan bivši zaposlenik dodaje da je kao administrator radio za ljude s kojima nikada nije privatno komunicirao i koji mu nisu davali potrebnu podršku.

“Traži su od mene da odrađujem neprimjerene zadatke”

Jedan je anonimni bivši zaposlenik napisao kako se često osjećao kao najveće smeće zato što je ponekad morao odrađivati stvari kao što su pranje rublja za direktora.

“Ne postoje instrukcije, sve je igra pogađanja i od samog sam početka bio osuđen na propast”

Svi zaposlenici prolaze rigorozni desetodnevni program, a mnogi tvrde kako su u toj situaciji bili prepušteni sami sebi.

dislike7

“Zuck i Sheryl previše vremena provode kopirajući konkurenciju”

Mnogi su zaključili kako Mark Zuckerberg i Sheryl Sandberg previše vremena provode kopirajući konkurenciju, a poseban je naglasak na Googleu kojeg proučavaju više nego vlastite prednosti, nedostatke i planove.

“Radno mjesto je očajno”

“Kada se nalazite u sobi koja je prepuna redovima stolova za kojima sjede ljudi koji su stisnuti i nemaju vlastitu privatnost, žao mi je, ali tako držite stoku, a ne zaposlenike koje cijenite”, napisao je jedan bivši zaposlenik.

dislike8

“Pripravnici donose važne odluke”

Phillip Su koji je u Facebooku dvije godine radio kao programer, na svom je blogu napisao opsežnu kritiku, a poseban je naglasak stavio na činjenicu da pripravnici donose važne odluke što je daleko od toga kako bi velika korporacija treba funkcionisati.

“Zuck je previše uključen”

Umjesto da se susreće s investitorima, previše vremena provodi radeći na novim proizvodima, a to je apsolutno gubljenje vremena, smatraju neki i dodaju da bi njegov posao trebao biti građenje kompanije, a ne svakodnevni poslovi. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: