Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nećete vjerovati šta bi se dogodilo kad bi se Zemlja okretala u suprotnom smjeru

Preuzmite sliku

Kad bi se sve ‘zaokrenulo’, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

Jeste li ikada razmišljalo o tome šta bi se dogodilo kad bi se naša zelena planeta okretala u smjeru suprotnom od onoga u kojem se okreće milijarde godina?

Možda jeste, možda niste, no naučnici su za BBC otkrili zanimljive podatke o rotaciji Zemlje.

Laički rečeno, da se okrećemo u suprotnom smjeru, svijet bi izgledao potpuno drukčije.

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće brzinom od 1670 kilometara na sat, što utiče na kretanje talasa i strujanje vazduha. Time se stvaraju vremenske prilike i na kraju krajeva o tome zavisi naša klima.

Kad bi se sve zaokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

S druge strane, kada bi Zemlja usporila, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana zemlje ledena. Zemlja uistinu usporava, ali taj se proces odvija veoma sporo.

Dan je danas 1,7 milisekundi duži nego što je bio prije jednog milenijuma, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 triliona godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,