Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici u SAD-u rade na inekciji koja liječi mahmurluk

Preuzmite sliku

Američki naučnici istražuju bi li se uz pomoć “injekcije za otrežnjenje” moglo pomoći alkoholiziranim pacijentima da se oporave od negativnih posljedica mamurluka.

Istraživači sa Univerziteta Southwestern u Teksasu laboratorijskim su miševima ubrizgali “preveliku” dozu etanola, ekvivalent prekomjernoj konzumaciji alkohola kod ljudi.

Potom su u sklopu istraživanja “alkoholiziranim” životinjama ubrizgali hormon FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21), koji se nalazi u jetri.

Velike doze FGF21 znatno ubrzavaju proces otrežnjenja

Hemikalija je poslala signal mozgu da se treba zaštititi od štetnog učinka alkohola. Otkrili su da je miševima s nižim prirodnim nivoom hormona trebalo više vremena za oporavak u odnosu na ostale.

Pokazalo se da velike doze FGF21 “veoma ubrzavaju” proces otrežnjenja jer stimuliraju moždane stanice povezane s uzbuđenjem – čak i kada se razina etanola u njihovu tijelu nije promijenila.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih učinaka alkohola tako što ga brže razgrađuje i stimulira moždane stanice. Miševi su testirani na refleks uspravljanja i ravnotežu nakon izlaganja etanolu.

FGF21 koristio bi se u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog akutnog trovanja alkoholom

Voditelj istraživanja dr. Steven Kliewe s teksaškog sveučilišta kazao je kako se nada da će FGF21 biti koristan u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog akutnog trovanja alkoholom.

“Povećana budnost pacijenta uvelike bi nam koristila u ovakvim situacijama, najprije zato što bismo izbjegli potrebu za intubiranjem, a treba podsjetiti da se pacijenti bez svijesti mogu ugušiti u vlastitoj bljuvotini, ali i da bismo ubrzali proces procjene i liječenja ostalih povreda koje nerijetko nastanu istovremeno”, rekao je.

“Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Ona šalje hormonski signal mozgu da se zaštiti od štetnih učinaka trovanja, uključujući gubitak svijesti i koordinacije”, pojasnio je.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Cell Metabolism. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,