Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici oduševljeni: Ono što su mislili da je željezna narukvica, pokazalo se mnogo zanimljivijim

Preuzmite sliku

Tamni olovni metal, za koji su vjerovali da je željezo, ispostavilo se, nešto je puno zanimljivije.

Izvanredno otkriće iznenadilo je naučnike u Španiji. Iako su na nalazištu iz bronzanog doba, pronađenom prije nekoliko desetljeća, pronašli gomilu zlatnih i srebrnih artefakata, iznenadili su ih komadi željeza.

Kako navode u studiji objavljenoj u časopisu Trabajos de Prehistoria, analizirali su dva artefakta – narukvicu i ukrasno pokrivalo za glavu – koji su izrađeni pred 3200 godina i otkrili iznenađujuće podatke. Tamni olovni metal, za koji su vjerovali da je željezo, ispostavio se da je meteorsko željezo.

  • Dostupni podaci upućuju na to da bi ovi artefakti iz Villene trenutno bila prva dva komada koja se mogu pripisati meteoritskom željezu na Iberskom poluotoku, pišu istraživači u svom radu. To je kompatibilno s kasnom brončanom hronologijom prije do početka raširene proizvodnje zemaljskog željeza.

    Ovo je prvi put da je u Španiji pronađen artefakt napravljen od takve vrste željeza. Kako ističu naučnici, porijeklo meteoritskog željeza i identitet zajednice koja je posjedovala ovo blago ostaju misteriji koje tek treba rasvijetliti. Buduća istraživanja trebala bi dublje proniknuti u ovu fantastičnu priču. (Zimo.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje