Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA testira zmijolikog robota: Cilj je potraga za znakovima života na nepristupačnim mjesečevim terenima

Preuzmite sliku

NASA-ini stručnjaci razvili su zmijolikog robota koji bi jednog dana trebao izbiti kroz ledene izvore na Saturnovom mjesecu Enceladusu.

Tamo će uroniti u njegov podzemni ocean u potrazi za znakovima života. Ali prije odlaska na Saturnov mjesec, inženjerski tim se nada da će testirati robota u udaljenim područjima Zemlje i Mjeseca.

Zabilježeno je da se 4-metarski robot kreće rotirajući svojih deset identičnih segmenata, opremljenih nitima za pogon.

Pojedinačni segmenti mogu djelovati kao propeleri, omogućujući uređaju istraživanje podvodnih okruženja. Robot je testiran u pješčanim, snježnim i ledenim okruženjima, uključujući teren poput Marsa u JPL-ovom Mars Yardu.

“Robotsko igralište” stvoreno JE na skijalištu u snježnim planinama južne Kalifornije. EELS je dizajniran da autonomno osjeti svoj okoliš, izračuna rizik, putuje i skupi podatke pomoću naučnih instrumenata koji se tek trebaju utvrditi. Kada nešto pođe po zlu, cilj je da se robot oporavi sam, bez ljudske pomoći, piše Tuzlanski.ba.

NASA-ini stručnjaci rekli su kako se nadaju da će robot na kraju istražiti nastanjive podzemne oceane Saturnovog mjeseca.

Da bi stigao tamo, uređaj mora prodrijeti kroz jedan od mnogih ledenih gejzira izbačenih s površine satelita i spustiti se u dubine ispod.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,