Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA okupila moćan tim koji ima jedan zadatak – napokon dati naučni odgovor na misterij NLO-a

Preuzmite sliku

NASA je pokrenula novu, neovisnu studiju kojom se želi napokon dati odgovore na misterij NLO-a.

NASA je odlučila ozbiljno se pozabaviti razotkrivanjem misterija neobjašnjivih NLO pojava, a u tu svrhu odlučili su angažirati najbolje od najboljih iz svojih redova.

Američki astronaut Scott Kelly, koji je poznat po tome što je proveo gotovo godinu dana u svemiru, jedan je od 16 članova tima koji će pročešljati neklasifikovane podatke o NLO-ima, kako bi NASA mogla ‘donijeti naučne zaključke’ o tim misterioznim nebeskim pojavama.

To nezavisno istraživanje pokrenuta je ove sedmice i trajat će sljedećih devet mjeseci. Tim koji uključuje naučnike, stručnjake za podatke i umjetnu inteligenciju i stručnjake za sigurnost u zračnom prostoru, podijelit će svoje rezultate s javnošću sredinom 2023. godine. Njihov zadatak je identifikovati kako se podaci prikupljeni od strane civilnih državnih tijela, komercijalni podaci i podaci iz drugih izvora potencijalno mogu analizirati da bi se rasvijetlili neidentifikovani zračni fenomeni (NZF, engl. skraćenica UAP).

Službenik NASA-e odgovoran za vođenje istraživanja je Daniel Evans, pomoćnik zamjenika administratora za istraživanje u NASA-inoj Upravi za naučne misije. Nezavisnim timom naučnika predsjeda David Spergel, predsjednik Udruženja Simons.

Okupljen moćan tim

NASA je okupila neke od vodećih svjetskih naučnika, praktičara podataka i umjetne inteligencije i stručnjaka za sigurnost u zračnom prostoru, svi s posebnim ciljem da nam kažu kako primijeniti puni fokus znanosti i podataka na NZF. Otkrića će biti objavljena javnosti u skladu s NASA-inim načelima transparentnosti, otvorenosti i naučnog integriteta, rekao je Evans u izjavi za medije.

NASA je prethodno potvrdila da nema aktuelnih dokaza da su NZF-ovi izvanzemaljskog porijekla, ili bilo kakve naznake izvanzemaljskog života, ali i da ograničeni broj opažanja otežava donošenje naučnih zaključaka.

NASA vjeruje da su alati naučnih otkrića moćni i da se mogu primijeniti i ovdje. Imamo pristup širokom rasponu promatranja Zemlje iz svemira, a to je krvotok naučnog istraživanja. Imamo alate i tim koji nam mogu pomoći da poboljšamo naše razumijevanje nepoznatog. To je sama definicija onoga šta je nauka. To je ono što mi radimo, rekao je Thomas Zurbuchen, pridruženi administrator za nauku u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Problematika NLO-a tek je nedavno privukla pažnju američkog Kongresa. Javno kongresno saslušanje o tim fenomenima održano je u maju 2022. godine, a novi zakon ovlastio je vladinu radnu skupinu za NZF-ove. Ako vas zbunjuje razlika u nazivima, NZF je službeni naziv koji koriste američke vlasti, a NLO je popularni naziv kojeg koristi javnost.

Isto tako, 2021. godine je objavljeno izvješće američkih obavještajnih službi, koje dokumentira 144 viđenja NZF-ova iz posljednja dva desetljeća, za koje dosad nisu pronađena naučna ili druga logična objašnjenja. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,