Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naočale umjesto lasera: Japanci osmislili kako “popraviti” kratkovidnost kod ljudi

Preuzmite sliku

Prema nekim procjenama čak će polovica svjetske populacije do 2050. godine imati neki oblik kratkovidnosti.

Japanska firma Kubota Pharmaceutical razvila je zanimljive naočale koje bi mogle pomoći u liječenju kratkovidnosti bez potrebe za operacijom.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature, naučnici koji su provodili istraživanje za Kubota Pharmaceutical, koristili su njihove Kubota Glass naočale kao neinvazivnu alternativu operaciji oka, za liječenje kratkovidnosti.

 • Funkcioniraju tako da stimuliraju mrežnicu svjetlošću i potiču zamućivanje vida na blizinu, što nositelja “tjera” da gleda dalje. To smanjuje pritisak na očnu jabučicu, koja se zbog smanjenog pritiska pomalo vraća u originalan okrugli oblik, što utječe na sam vid.

  Tokom istraživanja pokazali su da korištenje Kubota Glass naočala (barem kratkotrajno) smanjuje napredak miopije (kratkovidnosti) stimuliranjem mrežnice (retine), a istovremeno zadržavaju centralni vid i ne utiču na dnevne aktivnosti korisnika naočala.

  Oduševljeni smo i imamo osjećaj da je mehanizam i tehnologija koju koriste Kubota Glass sad prepoznat kao svjetska inovacija. Naša istraživanja će dokazati snažne znanstvene dokaze koji će ići u prilog korištenju Kubota Glass tehnologije, istaknuo je u komentaru istraživanja sam dr. Kubota.

  S obzirom na to da je među svjetskom populacijom sve veći broj onih koji pate od kratkovidnosti, a prema nekim procjenama čak će polovica svjetske populacije do 2050. godine imati neki oblik kratkovidnosti, ovakve neinvazivne alternative za poboljšanje vida čine se puno boljim (i jeftinijim) rješenjem od, primjerice, laserske operacije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,