Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najnoviji Apple Watch više se ne smije prodavati. Traži se rješenje

Preuzmite sliku

Apple je prošle sedmice objavio da se ne slaže s odlukom ITC-a i da traži različite opcije kako bi nastavio da satove stavlja na raspolaganje potrošačima.

Appleu više nije dozvoljeno da prodaje najnovije modele satova Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 u SAD-u.

Američki predsjednik Joe Biden i Bijela kuća nisu uložili veto – sada je došlo vrijeme za najnoviju generaciju Apple Watcha. Više nije dozvoljena prodaja u SAD-u. Odluka nema uticaja na prodaju u drugim zemljama.

Patentni spor. Nakon što je izgubio slučaj patenta, Apple više ne može uvoziti većinu modela svog kompjuterskog sata u SAD i stoga ih ne može prodati na domaćem tržištu. Prema saopštenju od utorka, trgovinska predstavnica Katherine Tai odlučila je u ime Bijele kuće da ne stavi veto na zabranu uvoza od strane vlasti ITC-a.

Kao mjeru predostrožnosti, kompanija je prošle sedmice zaustavila prodaju aktuelnih modela Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 u SAD-u. Odluka nema uticaja na prodaju u drugim zemljama.

Američka medicinska tehnološka kompanija Masimo optužuje Apple da bez dozvole koristi patentiranu tehnologiju za mjerenje sadržaja kisika u krvi u svojim satovima. U oktobru je Masimo pobijedio u postupku pred američkim trgovinskim tijelom ITC, koji je zabranio uvoz zahvaćenih Apple Watch modela u SAD. Bijela kuća je mogla poništiti odluku vetom, ali je sada odlučila protiv toga.

Drugi američki prodavci, kao što je Best Buy, još mogu rasprodati ranije predstavljene zalihe Apple satova. Sam Apple nastavlja s prodajom svog modela Watch SE u SAD-u, koji nema senzor za mjerenje sadržaja kisika u krvi.

Apple je prošle sedmice objavio da se ne slaže s odlukom ITC-a i da traži različite opcije kako bi nastavio da satove stavlja na raspolaganje potrošačima. Zahtjev za suspenziju zabrane uvoza za vrijeme trajanja žalbenog postupka je odbijen. Prema informacijama finansijske službe Bloomberg, Apple pokušava zaobići Masimo patente promjenom softvera. Jedna od mogućnosti bi bila i deaktivacija senzora za mjerenje sadržaja kisika. Međutim, nejasno je da li bi takva rješenja bila dovoljna za ITC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje