Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na ledenom vrhu Grenlanda prvi put od kada postoje mjerenja padala kiša

Preuzmite sliku

Na najvišoj tački grenlandskog ledenog pokrivača prvi put je padala kiša otkako postoje mjerenja, što je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zatrevanja, saopštili su naučnici.

Vrh ledenog pokrivača je na 3.216 metara nadmorske visine i jedino što tamo uobičajeno pada jeste snijeg, prenosi Hina.

Međutim, 14. augusta temperatura je bila iznad nule punih devet sati, što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snijega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu (NSIDC) u Coloradu.

Temperature na vrhu ledenog pokrivača gotovo nikad nisu iznad nule, ali su zabilježene tri puta u manje od deset godina.

„To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrivač“, kazala je glaciolog Indrani Das iz Opservatorije Lamont-Doherty pri Univerzitetu Kolumbija.

Ukupno je sedam milijardi tona kiše palo širom Grenlanda u tri dana, od 14. do 16. augusta, što je najviše otkako su 1950. počela mjerenja.

Kiša i visoke temperature izazvale su masovno topljenje leda i snijega, u sedam puta većoj količini nego što je prosječno za sredinu augusta.

Topljenje leda i snijega sliva se u okeane i uzrokuje porast nivoa mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača, drugog najvećeg na svijetu nakon Antarktika, uzrokovalo četvrtinu od porasta nivoa mora zabilježenog posljednjih desetina godina. Očekuje se da će taj udio rasti zbog porasta globalnih temperatura. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,