Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi inovatori iz Vogošće efikasno griju vodu korištenjem solarne energije

Preuzmite sliku

Popularno

Mladi inovatori iz Vogošće Aldijana Hodžić i Mirza Avdić osvojili su drugo mjesto na takmičenju ‘Youth Innovation Award 2023’. Njihov zajednički inovativni poduhvat Hybri, tehnologija grijanja vode korištenjem solarne energije.

Uz finansijsku i mentorsku podršku, uspjeli su realizirati veliki dio svoje ideje, time su pronašli rješenje za energetske potrebe domaćinstava, istovremeno smanjujući štetni utjecaj na okolinu, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Ideja o Hybri-ju nastala je tokom Mirzinog školovanja u Elektrotehničkoj školi za energetiku u Sarajevu. Započeo je svoj projekt osmišljavanja prototipa hibridnog bojlera za vodu, koji će spojiti efikasnost solarnih panela sa tradicionalnim grijnim elementima.

Kroz studij na Mašinskom fakultet Univerziteta u Sarajevu i saradnju sa Aldijanom, ovo dvoje mladih inovatora smislili su koncept gdje su konvencionalne aluminijske trake zamijenili 12V-nim grijačima.

– Pored 12V-nih grijača, potporu grijanju vode daje i solarni kolektor koji tokom dana, kada imamo dovoljno sunca, može zagrijavati vodu korištenjem sunčeve toplote. Grijače napajamo solarnim panelom. Također, ukoliko je dan bez sunčeve energije, imamo jedan grijač koji je spojen na mrežni napon, tako da u svakom slučaju možemo pokrenuti hibridni bojler – objašnjava Mirza.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Institut za razvoj mladih KULT (@institut_kult)

Ključni moment u razvoju Hybrija, kako kažu, došao je sa tamičenjem Youth Innovation Award koje drugu godinu zaredom organiziraju i provode Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj mladih KULT. Kroz ovo takmičenje osigurali su sebi finansijsku podršku za realizaciju ideje, ali i značajnu mentorsku podršku od stručnjaka iz industrije.

Učešće na takmičenju, tvrdi Aldijana, značajno je doprinijelo prvo novčanim sredstvima, što je omogućilo nabavku opreme i pokrivanje inicijalnih operativnih troškova za bržu realizaciju ideje.

– Osim finansijske podrške, savjeti i povratne informacije koje smo dobili od stručnjaka tokom takmičenja bili su neprocjenjivi. Kroz mentorstvo i ličnim angažmanom dobili smo jasniju sliku o tržištu, identifikovali ključne karakteristike opreme za izradu prototipa. U toku istraživanja edukovali smo se o nekim tehničkim stvarima poput naprimjer tehničkih karakteristika u skladu sa mjestom postavljanja, dimenzionisanja pojedinih komponenti u skladu sa potrebama, kao i drugim faktorima – istakla je ona.

Od osvajanja nagrade, Aldijana i Mirza su bili nezaustavljivi na svom putu da Hybri postane opipljiva realnost. Strateška nabavka komponenata, uključujući spremnike za vodu, solarne kolektore i regulatore, postavili su temelj za razvijanje prvog prototipa. Detaljna testiranja u realnim uslovima su potvrdila efikasnost Hybri-jevog dizajna i potencijal da postane koristan proizvod.

Dolaskom ljeta i povoljnijih vremenskih uslova, Aldijana i Mirza se spremaju za testiranje Hybri-ja na terenu. Shodno prikupljenim podacima sa testiranja, naredni koraci su im unapređenje performanse samog bojlera, te njegovo postavljanje na pilot lokaciju.

Pored individualnog uspjeha samog proizvoda, Aldijana i Mirza imaju viziju da Hybri potakne široku upotrebu obnovljivih izvora energije za održiviju budućnost.

Priča o dvoje mladih inovatora koji stoje iza Hybri ideje pokazuje da mladi prepoznaju Youth Innovation Award takmičenje kao priliku za dobijanje potrebnih sredstava za realizaciju svojih ideja, ali i kao šansu da ih konačno provedu u djelo, javlja KULT.

Hybri je još jedan odličan primjer kako mladi svojim inovacijama mogu značajno poboljšati kvalitet života svojih sugrađana i sugrađanki. Mirzin i Aldijanin rad ćemo nastaviti pratiti, a njima dvoma želimo mnogo sreće u daljem angažmanu i stvaranju boljih uslova za sve nas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje