Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Microsoft će još samo 364 dana pružati podršku za Windows XP

windows-xp-logo
Preuzmite sliku

Od 9. aprila 2014. godine kompanija “Microsoft” neće više objavljivati bezbjednosna ažuriranja i druge ispravke za operativni sistem Windows XP.

windows-xp-logoTakođe, za godinu dana podrška će biti ukinuta i za Internet Explorer 6, Office 2003 i Exchange Server 2003. Bez podrške ostaje i Exchange Server 2010 Service Pack 2 ali će noviji servisni paketi i dalje biti podržani. Naravno, to uključuje i “Windows XP Mode” u sistemu Windows 7 i drugim virtuelnim rješenjima.

“Microsoft” je na svojoj promotivnoj stranici objavio da male i srednje kompanije koje i dalje koriste Windows XP i Office 2003. mogu kupiti licence za Windows 8 Pro i Office 2013 Standard sa 15% popusta. Na svojoj Open License stranici “Microsoft” navodi da svaka Windows Pro licenca košta 188 dolara, a Office 2013 Standard licenca 373 dolara, što ukupno iznosi 561 dolara. Sa 15% popusta to bi bilo manje za 84 dolara, tj. morali bi platiti 477 dolara.

Treba napomenuti da oko 38 odsto korisnika Interneta još uvijek koriste Windows XP. Tako je malo vjerovatno da će se svi oni za 363 dana nadograditi svoj sistem na Windows 8, Windows 7 ili neku drugu platformu, što će sasvim sigurno dovesti do toga da njihovi kompjuteri vrlo brzo postanu žrtve zlonamjernih programa.

Neki korisnici se nadaju da će “Microsoft” popustiti pod pritiskom te dodatno produžiti podršku za 11 godina star operativni sistem Windows XP.

Kompanija “Microsoft” već duže vremena moli korisnike da se prebace na neku noviju verziju operativnog sistema Windows nudeći im dokumenta i alate dizajnirane za pomoć u migraciji na novi sistem.

Onlinetrziste.com / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: