Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Led na Grenlandu se otopio do tačke bez povratka

Preuzmite sliku

Ledena ploča Grenlanda istopila se do tačke u kojoj nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijavanja neće je spriječiti da se raspadne. To su navodi u novoj studiji istraživača sa Državnog univerziteta Ohio.

“Ledena ploča je sada u ovom novom dinamičnom stanju, gdje čak i da se vratimo na klimu koja je bila slična onoj kakvoj smo imali prije 20 ili 30 godina, došlo bi svakako do gubljenja mase”, kazao je Ian Hovat, koautor studije i profesor na Državnom univerzitetu Ohio.

Grenlandska ledena ploča izgubi više od 280 milijardi tona leda koji se otopi u okean svake godine, što ga čini najvećim pojedinačnim doprinosom porastu globalnog nivoa mora, kaže Mikaela King, vodeća autorica studije i istraživačica sa Državnog univerziteta Ohio.

Gubitak leda je posljednjih godina toliko masivan da je izazvao mjerljive promjene gravitacionog polja nad Grenlandom, kaže King.

Topljenje leda na Grenlandu doprinosi porastu nivoa mora od više od jednog milimetra svake godine, a to će se vjerovatno i pogoršati. Predviđa se da će nivo mora na kraju vijeka porasti za skoro jedan metar (0,91m), prenosi N1.

Države poput Floride i ostrvskih zemalja posebno bi mogle da budu pogođene ovim. Samo jedan metar porasta nivoa mora mogao bi velike površine obala da stavi pod vodu. Četrdeset posto američkog stanovništva boravi u obalnim područjima koja su osjetljiva na porast nivoa mora.

“Ima puno mjesta, naročito na Floridi, gde bi samo jedan metar pokrio puno postojećih kopnenih područja”, rekla je King. “A to se pogoršava kada dobijete oluje i uragane i slične stvari, koje onda uzrokuju dodatni porast iznad veće osnovne linije”, naglasila je.

Studija je takođe otkrila da se ledena ploča topi u “brzim rafalima”, što dovodi do naglog i nepredvidivog porasta nivoa mora, što otežava pripremu za posljedice.

Studija je koristila četiri decenije satelitskih podataka za mjerenje promjena na ledenoj ploči Grenlanda. Autori su otkrili da se nakon 2000. godine ledena ploča smanjila toliko brzo da ni obnavljavanje snježnih padavina ne bi zaustavilo stopu topljenja dijelova lednika koji su nedavno izloženi toplijoj vodi okeana, čak i da se klimatske promjene obrnu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,