Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kakva promašena investicija: Platio prvi tvit skoro 3 miliona dolara, a sad ga može prodati za – 132 dolara

Preuzmite sliku

Sina Estavi platio je 2,9 miliona dolara za prvi tvit objavljen u historiji te ga je namjeravao prodati za više desetaka miliona dolara.

Tokom prošle i dio ove godine investitori su ulagali milijarde dolara u brojne NFT projekte te se činilo da bi nezamjenjivi tokeni mogli postati poput kriptogroznice od prije nekoliko godina kada su svi poludjeli za kriptovalutama. Bez previše znanja o tržištu, samo za željom za brzom zaradom, mnogi su tada dizali kredite i ušteđevine pumpajući kriptobalon, sve dok nije eksplodirao. Mnogi su tada izgubili veliki novac, dok su oni strpljiviji na kraju ipak profitirali jer je uslijedio novi veliki uzlet tog tržišta.

Istom su se nadali i brojni investitori u NFT koji su ulagali novac u različite virtualne stvari – od slika majmuna za koje su plaćali milione, do virtuelnih kuća. Tu je ludnicu oko NFT-a pokušao iskoristiti i Sina Estavi, izvršni direktor Bridge Oraclea, malezijske kompanije koja se bavi investiranjem u kripto. On je odlučio kupiti prvi objavljeni tvit u historiji te je za njega Jacku Dorseyu, autoru tog tvita platio čak 2,9 miliona dolara.

Estavijev plan bio je jednostavan – uložiti nekoliko miliona, čekati da se NFT tržište dodatno zahukta i onda prodati NFT za nekoliko desetaka miliona dolara. No umjesto daljnjeg rasta kriptotržišta i tržišta NFT-a, prije nešto manje od godinu dana uslijedio je veliki pad, a onda je počeo rat u Ukrajini, inflacija i najava recesije pa su investitori postali oprezniji, odnosno pametniji oko načina na koji žele ulagati svoj novac.

Kada je u aprilu Estavi pokušao prodati taj tvit, najveća ponuda koju je dobio iznosila je samo oko 6 hiljada dolara. Naravno, nije ga prodao i odlučio se čekati na neka bolja vremena kada će ljudi s viškom novaca ponovo plaćati milione za virtuelne stvari i NFT.

Ako je suditi prema trenutačnoj potražnji za ovim tvitom, čini se kako niti tih 6 hiljada dolara nije loše. Naime, na najvećoj platformi za trgovanjem NFT-ima, OpenSea, netko je Estaviju za Dorseyev tvit ponudio – 132 dolara. Situacija s prvim tvitom prilično dobro pokazuje situaciju na ovom tržištu. Mnogi su sumanuto kupovali digitalan sadržaj upitne vrijednosti, s jednim jedinim ciljem – prodati ga za puno više novaca.

No, kako poslovica kaže, ko se igra s vatrom, može se opeći, a upravo se to dogodilo Estaviju, ali vjeroatno i brojnim drugim manje poznatim investitorima u kripto koji su ostali bez hiljada, tj. miliona dolara. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,