Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako Google vidi budućnost

Preuzmite sliku

Najvažnija stvar posljednjih godina na tehnološkom tržištu bili su mobilni uređaji, odnosno pametni telefoni, a direktor kompanije Google smatra kako će budućnost obilježiti vještačka inteligencija.

Jedna od tradicija u Googleu jeste objavljivanje takozvanog „Founder's Letter“, odnosno pisma svim zaposlenima i dioničarima u kojem osnivači ove kompanije opisuju svoju viziju vezanu uz budućnost Googlea. Do sada su ovo pismo s vizijom budućnosti objavljivali osnivači kompanije Larry Page i Sergey Brin, no ove su godine tu čast prepustili izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pichaiu. Podsjetimo, Brin i Page su prošle godine u potpunosti restruktuisali kompaniju – osnovali su Alphabet (na čijem čelu je Page) unutar kog sada djeluju odjeljenja kompanije kao što su Calic, Sidewalk Labs i drugih, a najvažniji i daleko najprofitabilniji segmente je, naravno, Google.

U svom pismu zaposlenima Pichai je rekao kako očekuje da će s vremenom računari, bez obzira na vrstu postati ‘inteligentni asistenti koji će nam svakodnevno pomagati‘, pri čemu je najveći naglasak stavio na vještačku inteligenciju i tzv. ‘machine learning‘. Najvažnija stvar posljednjih godina na tehnološkom tržištu bili su mobilni uređaji, odnosno pametni telefoni, a Pichai, ali i brojni drugi tehnološki stručnjaci, smatraju kako će budućnost obilježiti upravo vještačka inteligencija, pa je u posljednje vrijeme postignut veliki napredak na ovom polju. S druge strane, mobilni telefoni i ostali uređaji postat će samo ‘asistenti‘ koji će se oslanjati upravo na vještačku inteligenciju i pomagati nam u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti – npr. pronalazit će nam dokumente, zakazivat će sastanke u naše ime i upisivati ih u kalendare, obavještavaće ljude ako kasnimo na sastanke, predlagat će odgovore na pristigle poruke, a vremenom ćemo čak vještačkoj inteligenciji prepustiti upravljanje plaćanjima i troškovima, vjeruje šef Googlea.

Ovo je samo prvi korak u načinu na koji će vještačka inteligencija promijeniti naš svijet, te bi u budućnosti mogla rješavati i neke od najvećih svjetskih problema poput klimatskih promjena, dijagnostikovanja i liječenja bolesti itd. Takođe, spomenuo je i viziju koju su Brin i Page imali krajem devedesetih kada su s Googleom htjeli da organizuju na jedno mjesto bukvalno sve informacije na svijetu. To je i danas glavni cilj kompanije – svima na svijetu omogućiti pristup informacijama i znanju. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje