Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

iPhone 14 vidjet ćemo 7. septembra, a donosi i novu veliku promjenu

Preuzmite sliku

Početak septembra donosi nam iPhone 14, a glavna novost bi trebao biti iPhone 14 Max, uvećana verzija ‘običnog’ iPhonea, što znači i da više neće biti minija

Početak septembra tradicionalno je vrijeme za novu berbu iPhonea, a Apple je najavio da će iPhone 14 predstaviti 7. septembra, dok bi prodaja trebala krenuti 16. septembra.

Ove godine bi trebali tako vidjeti iPhone 14 s ekranom od 6,1 inča te iPhone 14 Pro  i iPhone 14 Pro Max s ekranom od 6,7 inča. Novost je i da ne bi trebalo biti ‘minija’, već će Apple izbaciti još jedan Max – iPhone 14 Max s ekranom od 6,7 inča. Znači, radi se o običnom iPhoneu većih dimenzija i Apple očito računa na to da kupci žele veće ekrane, no pitanje je koliko će se njih odlučiti na veliki telefon bez Pro značajki, odnosno hoće li uspjeti pogoditi cijenu.

Što se tiče ‘običnih’ iPhonea, trebali bi vidjeti više memorije, poboljšanu bateriju i širokougaonu kameru te nadograđenu prednju kameru s autofokusom.

Pro modeli bi trebali umjesto ‘velikog zuba’, koji je godinama bio dio karaktera iPhonea, dobiti izrezani dio ekrana u obliku kapsule u koji će se smjestiti kamera i senzori. Uz to, stiže novi A16 procesor, 48 mpx širokokutna kamera, nešto viši ekran i tanji rubovi te nova paleta boja. Nova kamera bi trebala donijeti velik skok s dosadašnjih 12 mpx, a očekuje se  i da će imati 8K snimanje videa, što je već neko vrijeme standard na brojnim Android uređajima. Bit će i zanimljivo vidjeti hoće li ‘Cinematic’ mod snimanja dobiti podršku za 4K rezoluciju što bi trebalo biti od velike koristi za brojne kreativce.

Trebali bi dobiti i nove LTPO 2 ekrane, što će omogućiti telefonu da stalno osvježava sliku od 1 do 120 Hz, umjesto dosad od 10 Hz, a to bi moglo uštedjeti i nekoliko postotaka baterije.

Ono što se mnogima neće svidjeti je podatak da će Pro modeli iPhonea 14 koštati 100 dolara više od prošlogodišnjih uređaja, ali i da će cijela linija imati nešto više cijene, objavio je Forbes ovih dana.

Očekuju se i tri nova sata, Watch 8, Watch SE i Apple Watch Pro te nove AirPods Pro 2 slušalice. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,