Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Instagram najavio veliku promjenu, poznazo o čemu se konkretno radi

Preuzmite sliku

Instagram je najavio veliku promjenu. Naime, iz kompanije su priopćili da će se golotinja u porukama zamagliti da bi se zaštitilo tinejdžere. Dio je to kampanje za borbu protiv seksualnih prevara i zloupotrebe slika.

Seksualno iznuđivanje uključuje nagovaranje osobe da pošalje eksplicitne fotografije na internetu, a zatim slijede prijetnje da će slike biti objavljene osim ako žrtva ne uplati novac ili pruži seksualne usluge.

Instagram je rekao da prevaranti često putem poruka traže nage fotografije, a kako bi se tome suprostavili, najavili su da će uskoro početi testirati karakteristiku koja zamagljuje sve fotografije golotinje, piše Guardian.

“Ova karakteristika je dizajnirana ne samo kako korisnici ne bi gledali neželjnu golotinju u svojim porukama nego i kako bi korisnike zaštitila od prevaranata”, saopćio je Instagram.

Karakteristika će prema zadanim postavkama biti globalno uključena za tinejdžere mlađe od 18 godina.

Odrasli korisnici dobit će obavijest koja ih potiče da je aktiviraju. Slike s golotinjom bit će zamućene s upozorenjem, dajući korisnicima mogućnost da ih vide. Također će dobiti opciju blokiranja pošiljatelja i prijave chata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,