Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inovacijama nikad kraja: Rupe na cesti vam više neće biti problem dok vozite biciklo

Biciklo12
Preuzmite sliku

Kineski izumitelji na ideju su došli jer su smatrali da tradicionalna svijetla na biciklu otežavaju vozačevu procjenu

Biciklo12

Lumigrids je naziv LED projektora, koji priključen za bicikl prikazuje četvrtastu mrežu na tlu kako bi istaknuo rupe, potencijalno opasne za sigurnost vozača. Lumigrids je osvojio nagradu ‘best of the best’ na cijenjenom Red Dot Design Awardu za 2012. godinu.

Znanstvenici sa univerziteta u Sichuanu su osmislili LED projektor koji može biti priključen na bicikl i tako pomaže biciklistima kako bi noću sigurnije vozili.

Projektor će prikazivati četvrtastu mrežu na tlu ispred bicikla i svakim mijenjanjem oblika površine mijenja se i iskrivljavanje mreže, pa na taj način vozač može uočiti potencijalne opasnosti koje se mogu pojaviti ispred bicikla.

Kineski izumitelji na ideju su došli jer su smatrali da tradicionalna svijetla na biciklu otežavaju vozačevu procjenu.

Na ravnoj površini mreža je sastavljena od pravilnih kvadrata, dok na gruboj površini ona poprima oblik rupa ili ostalih nepravilnosti na putu. Na taj način vozač nadgledajući deformaciju mreže ispred sebe lako može „pročitati” kakva je stanje ceste ispred njega.

Biciklo13

Mreža također čini bicikle uočljivijima noću, smanjujući tako mogućnost sudara i nesreća s ostalim sudionicima u prometu.

Lumigrids je ugrađen u upravljač bicikla, a puni se okretanjem tokčkova (kretanjem bicikla) ili unutrašnjom baterijom koja se nalazi u samom uređaju. Naprava sadrži samo jedno dugme kako ne bi odvlačilo vozačevu pažnju u vožnji te se njime mogu podesiti tri načina djelovanja mreže namijenjena različitim situacijama u vožnji: normalan način – 14x18cm, brzi način – 14×26 cm, i ekipni način – 30×20 cm (veličina mreže).

Za sada tvorci Lumigridsa nisu objavili kada će se ovaj izum pronaći u slobodnoj prodaji i koliko će koštati. (Netmobil.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: