Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Facebook Messenger dobio end-to-end enkripciju, opciju uređivanja, nestajuće poruke

Preuzmite sliku

Kompanija Meta je najavila niz novih funkcija za aplikaciju Facebook Messenger.

Kompanija Meta je najavila niz novih funkcija za aplikaciju Facebook Messenger, a u slučaju da ih ne vidite, to je rezultat postepenog uvođenja koje će trajati nekoliko dana.

Možda i najistaknutiju promjenu predstavlja end-to-end enkripcija po defaultu. Odsad će sve privatne poruke korisnika biti enkriptovane i samo korisnik i osoba kojoj ih šalje mogu pročitati. Ovo je zaista veliki korak naprijed jer većina sličnih aplikacije, ne samo one fokusirane na privatnost, već nude end-to-end enkripciju.

Pored enkripcije, novost je i mogućnost uređivanja poruka, što se čeka već dugo. Također, korisnici mogu slati “nestajuće” poruke, ali sakriti izvještaj o primanju poruke tako da pošiljaoc ne može znati da li je poruka primljena.

Meta je također napravila poboljšanja govornih poruka. Primjera radi, sada korisnik može preslušati poruku ubrzanu 1,5 ili 2 puta te nastaviti slušanje tamo gdje je prethodno stao.

U slučaju editovanja poruka postoji “kvaka”, jer ih je moguće uređivati samo u periodu od 15 minuta nakon slanja.

Kvalitet poslanih fotografija i klipova je poboljšan, a Meta sada testira HD fotografije i klipove s malom grupom korisnika prije nego uvede ove promjene za sve korisnike širom svijeta. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje