Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Facebook će moći da razumije poruke korisnika

Preuzmite sliku

Facebook je predstavio novi sistem vještačke inteligencije za koji tvrdi da će moći da razumije ono što korisnici te društvene mreže napišu sa skoro ljudskom preciznošću, i to na više od 20 jezika istovremeno, nekoliko hiljada puta u sekundi.

Cilj novog sistema vještačke inteligencije, nazvan DeepText, jeste da omogući Facebooku da razume sve što korisnici napišu kako bi mogao da im obezbijedi bolje preporuke, kada je riječ o sličnim temama interesovanja, ali i kada je riječ o servisima koje ta društvena mreža nudi.

Povrh toga, DeepText će moći da prepozna spam poruke i tuđe maltretiranje, a zatim da takve komentare automatski blokira.

Ipak, novi sistem vještačke inteligencije trenutno još nije na tom stepenu razvoja, pošto jedino može da razume kontekst neke poruke, odnosno o čemu je riječ ili koja je generalna namjera autora.

Za sada stavljen je u probnu upotrebu na dva načina – u programu za ćaskanje (Facebook messenger), gdje navodno može da razumije kada korisnik napiše da mu je potreban taksi, i da mu zatim ponudi opcije na raspolaganju.

DeepText se sada koristi i da identifikuje da li neki korisnik drugima pokušava da proda određene stvari preko Facebooka, kako bi mu, zatim, preporučio svoj servis za trgovinu.

Facebook tvrdi da će taj sistem vještačke inteligencije biti bolji od postojećih, jer će imati mogućnost dubinskog učenja.

Oni se nadaju da će DeepText moći bolje da razumije pojedinačne korisnike, lokacije i događaje koje ljudi pominju u svojim porukama, a zatim to da iskoristi kako bi ponudio sadržaj bolje prilagođen konkretnim pojedincima. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje