Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk prikuplja sredstva za xAI, koji je ‘buntovni’ konkurent OpenAI-ju

Preuzmite sliku

Nova firma Elona Muska za umjetnu inteligenciju xAI nastoji prikupiti milijardu dolara finansiranja od ulagača kako bi konkurirala Open AI-ju.

Musk je navodno već prikupio gotovo 135 miliona dolara, prema dokumentu podnesenom u utorak Komisiji za vrijednosne papire, koji ne uključuje imena ulagača.

Musk je stvorio novu firmu xAI ranije ove godine kako bi se pokušao takmičiti s drugim generativnim AI firmama, uključujući OpenAI, u kojoj je Musk bio suosnivač. Firma je debitirala s jednim proizvodom, chatbotom Grok, obučenim na podacima s društvene X.

– Grok je dizajniran za odgovaranje na pitanja s malo duhovitosti i ima buntovničku crtu – navodi se na web stranici firme.

U novembru je Musk rekao da će dionički ulagači u X, posjedovati 25 psoto xAI-ja. Također je rekao da će korisnici te društvene mreže koji se pretplate na Premium+, pretplatu čija je cijena 16 dolara mjesečno u SAD-u, dobiti pristup Groku.

Što se Opena AI-ja tiče, Musk ga često kritikuje iako je bio u upravnom odboru firme od 2018. godine, a glavna tema kritika je činjenica da ga, kako Musk tvrdi, ‘kontrolira Microsoft‘, koji je u Open AI uložio 13 milijardi dolara.

Uprkos svom radu u umjetnoj inteligenciji, Musk je izrazio duboku rezervu prema tehnologiji. Milijarder je bio među skupinom istraživača i čelnika tehnološke industrije koji su u martu pozvali programere da pauziraju obuku moćnih AI modela. Tokom nedavnog smjenjivanja i ponovnog postavljanja generalnog direktora OpenAI-ja, Sama Altmana, Musk je rekao da želi znati razlog zbog kojeg je otpušten, u slučaju da je odbor otkrio nešto opasno o AI-ju. Međutim, na to pitanje odgovor nije dobio, prenosi Lidermedia.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,