Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Društvene mreže: Za samo 12 sati možete naći bilo koga

mreze-trazenje
Preuzmite sliku

Da biste neku osobu, o kojoj ne znate gotovo ništa i bez obzira na to gdje živi, pronašli putem društvenih medija potrebno je svega 12 sati, zaključili su stručnjaci.

mreze-trazenjeInstitut za nauku u Abu Dhabiju proveo je istraživanje kojim je dokazano da je svijet danas isuviše dobro uvezan i da nije potrebno ni mnogo muke niti mnogo truda da biste bilo koju osobu pronašli preko društvenih medija.

Alex Rutherford i njegov tim uradili su eksperiment nazvan Tag Challenge. Cilj je bio pronaći pet osoba iz pet različitih gradova u Sjevernoj Americi i Evropi, a jedino što su o njima znali jeste kako izgledaju (na osnovu fotografije), grad u kojem žive i znali su da će nositi majicu na kojoj piše Tag Challenge.

Za samo 12 sati uspjeli su pronaći tri od pet osoba.

Kako su istakli, njihova je strategija bila najprije pronaći osobe koje im zaista mogu dati korisne informacije, umjesto da se raspituju kod mnogo većeg kruga ljudi.

Taj fenomen najviše se ogleda u moći društvenih medija“, istakao je Rutherford dodavši da je veoma bitno to što se preko društvenih medija brzo i lako može mobilizirati ciljna skupina, korištenjem geografskih informacija.

On smatra da geografski kriteriji i informacije koje omogućavaju današnji društveni mediji umnogome smanjuju razdaljinu među ljudima. (slobodnaevropa.org)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: