Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dolaze velike promjene: WhatsApp više neće biti isti

Preuzmite sliku

WhatsApp konstantno uvodi novitete kako bi korisnicima omogućio veću sigurnost i komunikaciju te općenito kako bi im pružili bolje iskustvo korištenja te platforme.

Meta trenutno radi na još jednom novitetu, a to će vjerovatno biti najveća promjena na WhatsAppu od predstavljanja ove komunikacijske aplikacije.

Naime, WhatsApp bi se uskoro trebao otvoriti i za aplikacije trećih strana, tako da će korisnici direktno iz ove platforme moći komunicirati s osobama koje koriste konkurentske aplikacije poput Vibera, Signala i drugih, odnosno s onima koji uopće nemaju WhatsApp.

Takvo je nešto sve donedavno bilo nezamislivo, a jedini razlog zbog kojeg su se u Meti odlučili na takav potez jest regulativa koja stupa na snagu u Evropskoj uniji. Prema Aktu o digitalnim tržištima, WhatsApp zadovoljava uslove tzv. nadzornika pristupa, što znači da se na njega odnose određena pravila koja će morati poštovati ako želi poslovati na području EU-a. U suprotnom, prijete mu kazne, a da se regulatori ne šale s kaznama, možemo vidjeti i na primjeru Applea, kojem je ove sedmice izrečena kazna od čak 1,8 milijardi eura.

O integraciji aplikacija trećih strana u WhatsApp govori se već neko vrijeme, a prema posljednjim informacijama, ta bi opcija mogla stupiti na snagu puno prije od očekivanog, odnosno – uskoro. Dakle, korisnici npr. Vibera, Messengera i Signala moći će slati poruke koje će korisnici primati u WhatsApp, pri čemu se te poruke, odnosno razgovori ne bi prikazivali među ostalim razgovorima na ovoj platformi, već u posebnom inboksu.

Kako će to izgledati, otkrivaju screenshotovi testne verzije objavljeni na stranici WABetaInfo. U slučaju slanja poruka na druge aplikacije korisnicima će se pokazati upozorenje kako takve aplikacije mogu koristiti različitu end-to-end enkripciju, kao i da se mogu drukčije odnositi prema podacima korisnika.

Na Metinom blogu stoji da platforma ažurira uvjete pružanja usluga te pravila privatnosti koja će na snagu stupiti 11. aprila, kako bi bili u skladu s Aktom o digitalnim uslugama i Aktom o digitalnim tržištima. Najvažnija u tim ažuriranim uvjetima jest mogućnost slanja poruka s WhatsAppa na podržane aplikacije trećih strana, pri čemu se ne spominje o kojima je aplikacijama riječ.

Dakle, zahvaljujući evropskoj regulativi WhatsApp će se uskoro radikalno promijeniti i više nikada neće biti isti, komentirali su na Forbesu ono što čeka korisnike WhatsAppa, pri čemu treba naglasiti kako se promjene odnose na, kako stoji na službenom blogu kompanije, europsku regiju, prenosi zimo.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,