Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Astronomi zbunjeni misterioznim nestankom divovske zvijezde

Preuzmite sliku

Astronome već neko vrijeme zbunjuje nestanak divovske zvijezde koju su promatrali te se pitaju je li moguće da se pretvorila u crnu rupu, a da prethodno nije eksplodirala u supernovu, što je uobičajen završetak životnog vijeka jedne zvijezde.

Ako se pretpostavka pokaže tačnom, bit će to prvi primjer divovske zvijezde koja je prestala postojati na ovaj način, piše BBC.

No rezultati nedavne naulne studije objavljene u stručnome časopisu ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ ukazuju na još jednu mogućnost, a ta je da se zvijezda jednostavno ulegla, odnosno ulupila jer je djelomično prekrivena prašinom, prenosi Hina.

Proučavana zvijezda nalazi se u udaljenoj galaksiji Kinman Dwarf, u sazviježđu Vodolije i od Zemlje je udaljena oko 75 miliona svjetlosnih godina. Ova divovska zvijezda spada, ili je spadala u takozvane “plavo bijele promjenjive zvijezde”.

Od Sunca je veća oko dva i po miliona puta. Takve su zvijezde nestabilne i povremeno pokazuju dramatične promjene kada je posrijedi količina svjetlosti koju emitiraju u raznim valnim dužinama svoga spektra.

Od 2001. do 2011. godine divovsku su zvijezdu proučavali brojni astronomi, koji su zaključili da je u odmakloj fazi razvoja. Galaksija Kinman Dwarf previše je udaljena da bi astronomi mogli proučavati svaku od njezinih zvijezda posebno, no mogu detektovati znakove njihovog postojanja.

Grupa astronoma s dublinskoga Trinity Collegea, koju je vodio doktorand Andrew Allan počela je pratiti udaljenu galaksiju Kinman Dwarf kako bi saznala više o tomu na koji način divovske zvijezde završavaju život.

No u jednom trenutku teleskopom više nisu uspjeli pronaći znakove njenog postojanja. “Iznenadilo nas je kad smo zamijetili da je zvijezda nestala!”, kazao je Allan.

Dodaje kako bi bilo “vrlo neuobičajeno da tako velika zvijezda nestane bez eksplozije u supernovu”.

Goleme erupcije

Ranija posmatranja ukazuju na to da su se na njezinoj površini odvijale goleme erupcije tokom kojih su neki dijelovi zvijezde nestajali. Stručnjaci vjeruju da su erupcije prestale nakon 2011.

Plavo bijela promenjiva zvijezda poput ove, podložna je eksplozijama tokom života. U tom slučaju one gube masu, a intenzitet svjetlosti koju emitiraju doseže maksimum.

Na temelju dosad uočenih scenarija nestanka zvijezda, astronomi imaju dva potencijalna objašnjenja za izostanak supernove.

Moguće je da zvijezda i nije nestala, već se zbog eksplozija smanjio intenzitet njene svjetlosti, a zvijezdu je pritom dijelom prekrila prašina.

Po drugom objašnjenju zvijezda se mogla pretvoriti u crnu rupu, a da pritom nije eksplodirala u supernovu. Ako se ta pretpostavka pokaže tačnom, astronomi kažu da bi se radilo o vrlo rijetkoj pojavi koja bi značila novost u znanstvenom poimanju načina na koji divovske zvijezde završavaju životni vijek.

Scenarij s crnom rupom označio bi “prvi slučaj divovske zvijezde koja je život završila na ovakav način”, kaže Allan. Koautor studije, naučnik Jose Groh smatra kako je “moguće da je uočena mirna smrt jedne od najvećih zvijezda iz obližnjih galaksija”.

Sada je pred naučnicima posao pronalaska dovoljnog broja dokaza kojima bi potkrijepili svoje pretpostavke.

Evropski južni opservatorij (ESO) trebao bi 2025. pustiti u rad veliki teleskop (ELT) koji će vjerovatno pružiiti detaljniji uvid u zvijezde galaksije Kinman Dwarf i pridonijeti rješenju svemirskih misterija poput ovoga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,