Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alternativna društvena mreža: Mastodon je privukao pažnju dijela korisnika Twittera nezadovoljnih Muskom

Preuzmite sliku

Broj korisnika Mastodona i dalje je zanemariv u odnosu na Twitterovih 238 miliona, no o ovoj se mreži sve više priča u medijima i među popularnim tviterašima.

Uvijek kada neke negativnosti popularnih aplikacija izađu na površinu ili kada te platforme uvedu nove uvjete korištenja koji se većini ne sviđaju, korisnici počnu razmišljati o alternativama i novim društvenim mrežama, odnosno komunikacijskim aplikacijama koje bi mogli isprobati. Upravo se to sada događa i s Twitterom.

Zbog svega što se događa s ovom društvenom mrežom od kada je kormilo preuzeo Elon Musk, mali dio korisnika napustio je ovu mrežu, dok neki razmišljaju o mreži koja bi im mogla poslužiti kao zamjena za Twitter. Kako prenosi nekoliko velikih medija poput CNN-a, Mirrora i drugih, jedna od potencijalnih alternativa Twitteru jest društvena mreža Mastodon.

Treba naglasiti kako nije riječ o nekoj novoj mreži, jer ona postoji još od 2016., no po broju aktivnih dnevnih korisnika ne može se niti približno usporediti s Twitterom. Ipak, sve više korisnika Twittera na toj mreži objavljuje kako su otvorili profile na Mastodonu i svojim pratiteljima savjetuje da ih prate i na toj mreži, pri čemu većina njih i dalje nastavlja koristiti Muskovu mrežu, dok im je Mastodon neka vrsta rezerve na kojoj povećavaju svoju aktivnost.

Ova društvena mreža izgleda slično kao i Twitter s timelineom na kojem se hronološki prikazuju objave pratitelja, no ipak postoje velike razlike između njih.

Naime, Mastodon ne ovisi o jednoj centralnoj platformi koju kontrolira velika kompanija kao što je to slučaj s Twitterom, Facebookom i drugim kompanijama, već se korisnici mogu pridružiti serverima kojima upravljaju različite grupe ili pojedinci. Također, osim što je platforma potpuno besplatna, na njoj se ne prikazuju oglasi. S Mastodonom upravlja neprofitna organizacija koju vodi njen osnivač Eugen Rochko, a finansira se putem crowdfundinga. U nedavnom intervjuu Rochko je rekao kako se od kraja oktobra broj korisnika povećao za 230 hiljada.

To su male brojke u odnosu na Twitter koji ima skoro 238 miliona dnevnih korisnika, no to je skoro pedeset postotno povećanje u odnosu na ranije razdoblje. Također, kako se vijest o Mastodonu velikom brzinom širi medijima, za očekivati je kako će se broj korisnika nastaviti povećavati, pogotovo uz sve nesigurnosti oko Twittera jer niko zaista ne zna koji je Muskov sljedeći potez s tom mrežom, a vjerovatno to ne zna niti sam Musk.

Još jedan razlog zbog kojeg bi mogli očekivati porast broja korisnika Mastodona jest i što su mu se pridružili neki poznati korisnici Twittera s velikim brojem pratitelja te ne treba sumnjati kako će dio njih otvoriti profile na novoj mreži. Jasno je kako ova mreža ne može ugroziti Twitter, no s obzirom na to da niko ne zna u kojem će se smjeru razvijati Muskova mreža, mnogi žele imati alternativu i backup plan. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: