Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

27-godišnji student stvara solarne panele od otpada od hrane: Mogu proizvoditi energiju čak i u oblačnim danima

Preuzmite sliku

Nagrada James Dyson međunarodno je takmičenje u dizajnu koje se održava u 27 zemalja i tu je da bi proslavilo, ohrabrilo i nadahnulo sljedeću generaciju dizajnera. Konkurs je otvoren za studente univerzitetskog nivoa iz područja dizajna proizvoda, industrijskog dizajna i inženjerstva.

Ove godine nagrada za održivost Jamesa Dysona dospjela je u ruke 27-godišnjeg filipinskog studenta Carveyja Ehrena Maiguea, koji je pronašao genijalan način da otpad od hrane pretvori u energiju, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Maigueova kreacija koja mu je donijela nagradu za održivost zove se AuREUS, a to je sistem koji apsorbuje zalutalu UV svjetlost od sunčeve svjetlosti i pretvara je u čistu obnovljivu električnu energiju – čak i kada je vrijeme oblačno. A jedna od najboljih stvari u svemu je što su njegovi solarni paneli napravljeni od otpada od voća i povrća.

  Ispostavilo se, Maigueinov izum koristi prirodne naučne principe iza sjevernog svjetla. „1 Prekomjerno izlaganje UV zračenju u urbanim sredinama izazvano je staklenim zgradama. Inspiracija za rješenje potekla je iz stvaranja aurora. Visoka energija (gama, UV) se u atmosferi razgrađuje u niskoenergetsko stanje (vidljivo svjetlo). Tehnologija se temelji na ovom konceptu i koristila je slične djelujuće čestice ”, opisuje momak inspiraciju koja stoji iza njegovog stvaranja na web stranici James Dyson Award. 

 • Ovi novi solarni paneli izrađeni su od voćnog i biljnog otpada i mogu se pričvrstiti na prozore i zidove. „Čestice visoke energije apsorbuju luminiscentne čestice koje ih ponovno emitiraju kao vidljivu svjetlost. Slične vrste luminiscentnih čestica (koje se mogu dobiti iz određenog voća i povrća) suspendovane su u smolastoj podlozi i koriste se kao osnovna tehnologija “, objašnjava Maigue nauku koja stoji iza njegovog stvaranja.

 • „Kada ih udari UV svjetlost, čestice apsorbuju i reemituju vidljivu svjetlost duž ivica zbog unutrašnje refleksije. PV ćelije su postavljene duž ivica kako bi uhvatile vidljivo svjetlo koje se emituje. Uhvaćena vidljiva svjetlost se zatim pretvara u jednosmjernu električnu energiju. Regulacijski krugovi će obrađivati ​​izlazni napon kako bi omogućili punjenje, skladištenje ili direktno korištenje električne energije ”, objašnjava on.

  Drugim riječima, pomoću luminiscentnih čestica izvedenih iz voća i povrća, sistem AuREUS omogućava apsorpciju fotona visoke energije. A budući da može pokupiti UV zrake kroz oblake i odskočiti s različitih površina, sistem radi čak i kada je oblačno vrijeme.

 • „Možemo koristiti AuREUS umjesto tipičnih staklenih prozora kako bi cijela zgrada mogla postati vertikalna farma solarne energije. AuREUS može postati dio naše odjeće, automobila, zgrada i kuća. Ovo je promjena koju možemo napraviti za budućnost ”, dodaje momak.

  Evo šta ljudi govore o ovom izumu.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje