STEM akademija Tuzla poziva djecu i mlade uzrasta 5-18 godina, kao i njihove roditelje, na besplatan pokazni čas koji će se održati u ponedjeljak, 09.09.2024. godine sa početkom u 18 sati.

Foto: STEM Akademija

Iskoristite ovu priliku da se upoznate sa obrazovnim programom, trenerima, robotima, elektroničkim uređajima i drugom edukacijskom opremom, te metodologijom rada na STEM akademiji.

Program STEM akademije polaznike obrazuje kroz projektni, problemski i produkcijski obrazovni pristup, učenjem metodom „pokušaja i pogrešaka”, po princip „uradi sam” ili kroz timski rad, kombinovanjem znanja koja su djeca u određenoj dobi savladala, čime im se razvijaju kreativnost, kompetencije za istraživanje, detaljnu analizu, logičko promišljanje i argumentovanu raspravu, te komunikacijske, kolaboracijske i prezentacijske vještine. 

STEM akademija garantuje bogat STEM obrazovni program, iskusne i izuzetno motivirane, fakultetski obrazovane edukatore, rad sa Mindstorms, mBot, Spike, Boost i WeDo robotima, Arduino, RPi, micro:bit i MakeyMakey uređajima, programiranje u Scratch, Python, C, C++, HTML, CSS, JavaScript i Java jezicima. Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

Voditeljica STEM akademije, prof.dr. Samra Mujačić, o ovom inovativnom obrazovnom programu koji se izvodi širom Bosne i Hercegovine, a nastao je prije 7 godina u Tuzli, kaže: „Prije nego što prekorimo djecu da previše sjede i gube dane za računarom, trebamo biti svjesni da razgovaramo s budućim digitalnim genijalcima, za koje je najvažnije ne zaustaviti njihovu kreativnost i produktivnost.

Tu njihovu sklonost svedigitalnom svijetu trebamo usmjeravati na način da postanu kreatori, a ne samo konzumenti digitalnih tehnologija, i onda će njihove aktivnosti imati presudan uticaj na našu budućnost. U čitavom svijetu postalo je uobičajeno takva znanja i kompetencije nazivati „STEM“, gdje ova kratica dolazi od Science, Technology, Engineering & Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.“

Prepoznajte li svoje dijete u nekoj od ovih oblasti i znate da ga privlači digitalni svijet, svakako iskoristite priliku. Iako igranje igrica može biti zabavno, postoje i produktivniji načini da na zabavan način vaše dijete upozna digitalni svijet i razvije digitalna znanja i kompetencije.

STEM pristup u obrazovanju nije rezervisan samo za talentovanu djecu ili natprosječno inteligentnu djecu. Svakom djetetu treba omogućiti upoznavanje sa STEM područjima kroz dobro osmišljen i kvalitetan obrazovni program. STEM je, zapravo, dio naše svakodnevice, a djecu samo treba potaknuti da to osvijeste.

Neka i Vaše dijete iskusi novu i zabavnu dimenziju učenja na besplatnom pokaznom času STEM akademije u Tuzli. Prijavite ga putem PRIJAVNOG OBRASCA i dopustite da samo otkrijte kako učenje može biti inspirativno i uzbudljivo.

Datum: 09.09.2024. godine
Vrijeme: 18:00 – 19:00
Lokacija: Fočanska 1, Tuzla.                                                                             

Osnovne informacije o programu dostupne su na web stranici ,a možete ih potražiti i na Facebook i Instagram društvenim mrežama. Više informacija možete dobiti putem e-maila [email protected], te pozivom na broj 063 043 088.

Jedanaesta generacija polaznika STEM akademije u Tuzli počinje sa nastavom 21.09.2024. godine.