U brojnim država svijeta prijavljeni su problemi sa IT mrežama koji su izazvali masovni prekid velikih banaka, medijskih kuća i zračnih prijevoznika.

Širom svijeta došlo do problema u IT mrežama: Pali sistemi medija, aerodroma i banaka
Foto: Ilustracija

Prema pisanju britanskih medija, probleme su prijavile željezničke kompanije u Velikoj Britaniji.

"Naši IT timovi aktivno istražuju kako bi utvrdili uzrok problema. Ne možemo pristupiti dijagramima vozača na određenim lokacijama, što dovodi do potencijalnih otkazivanja u kratkom roku. Pogođeni su i drugi ključni sistemi", navele su željezničke kompanije.

Mnoge kompanije koje se oslanjaju na kompjuterski rad, a imaju sistem Windows nisu u mogućnosti da rade. Avioni širom SAD, Australije su prizemljeni. U problemu su i banke i trgovine, piše Guardian.

Američka savezna država Aljaska upozorila je da su pogođene njene hitne službe, a postoje i izvješća da je pogođena Londonska berza.

Vezani članak Pali su sistemi širom svijeta: Da li su i vaši kompjuteri ugroženi?

Australija je posebno teško pogođena jer su letovi prizemljeni, supermarketi su doživjeli haos na kasama a televizijske mreže ostale su u neredu jer su autocue, grafika i računala otkazali.

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s operativnim sistemima za računala Microsoft.

“Istražujemo problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama”, istaknuli su iz Microsofta.

Kako navodi N1 BiH, zbog poteškoća nisu bili u mogućnosti da emituju redovan sadržaj. 

Povodom širokorasprostranjenih IT problema oglasio se i Microsoft te su saopštili kako je došlo do problema u radu nekoliko servisa koji su zasnovani na tzv. "Cloudu" zbog čega su prijavljene brojne tehničke poteškoće.

"Nastavljamo se baviti problemima naših '365 aplikacija' koje se nalaze u 'lošem stanju'", naveli su iz Microsofta.