Ovo nismo znali: Još 1999. godine Apple proizveo računar koji funkcioniše na dodir
Foto: Tuzlanski.ba

U prošlosti, Microsoft se često hvalio prednošću ekrana osJetljivih na dodir u svom Windows sistemu u odnosu na Apple Mac računare.

Međutim, iznenađujuće otkriće otkriva da je Apple eksperimentirao s dodirnim ekranima i to prije čak 24 godine.

Prema izveštaju portala MacRumors, kompanija Elo proizvodila je i prodavala verzije iMac G3 računara s ekranima osetljivim na dodir još 1999. godine. Ovi uređaji su bili deo Appleovog programa dodatne vrijednosti. Elo je nabavljao standardne G3 iMac računare od Applea, ugrađivao senzore za dodir i preprodavao ih kao "interaktivne kiosk uređaje".

Tehnologija koju je Elo ugradio u ove uređaje, nazvana iTouch touch-on-tube, koristila je površinske akustične talase za određivanje mjesta dodira na ekranu. Iako nije bio tako brz kao moderni uređaji, ovaj koncept je bio izuzetno impresivan za 1999. godinu.

Dokazi o ovim eksperimentalnim uređajima s dodirnim ekranima potvrđeni su putem YouTube kanala Michael MJD i Action Retro, koji su imali priliku prikazati iMac G3 s ovim inovativnim dodatkom.

Ove informacije bacaju novo svetlo na spekulacije koje postoje godinama - da Apple razmatra dodavanje ekrana osetljivih na dodir u svoje Mac računare. Iako je kompanija ranije tvrdila da ekrani osjetljivi na dodir nisu idealni za prenosive računare, nove informacije sugeriraju drugačije. Prema anonimnim izvorima, koji su upoznati s planovima, prvi Mac računari s ovom mogućnošću i dodatnom podrškom za gestikulacije mogli bi stići do 2025. godine kao dio značajnog ažuriranja MacBook Pro laptopa. Ako se ovo ostvari, predstavljat će revolucionarni korak u evoluciji Mac računara.