Korisnicima se nije dopalo horizontalno skrolovanje na Instagramu
Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnici Instagrama izvinili su se zbog toga što je test opcija greškom postala dostupna milionima korisnicima aplikacije.

Umjesto da kroz Instagram skroluju vertikalno, kao i do sada, korisnicima je ponuđeno da fotografije pregledavaju horizontalno.

Gotovo istog trenutka kada je promjena predstavljena, korisnici su se oglasili na Twitteru, tražeći vraćanje vertikalnog skrolovanja.

Sporna opcija – koju su mnogi zbog sličnosti povezali sa Tinderom – bila je u funkciji čitavih sat vremena prije nego što je povučena.

Šef za plasiranje proizvoda Instagrama, Adam Moseri, napisao je na Twitteru: „Izvinjavamo se zbog ovoga, trebalo je da bude samo manji test, ali se proširilo više nego što smo planirali.”

Na Twitteru je osvanuo hešteg #instagramupdate, praćen uglavnom negativnim komentarima.

Twitteraši su pitali kome je palo na pamet da bi promjena načina skrolovanja bila dobra ideja. Mnogi su pozvali Kevina Systroma i Michaela Krigera – osnivače Instagrama koji su se povukli ranije ove godine – da se vrate.

Postavlja se pitanje da li su „očevi” Instagrama ovim potezom htjeli da natjeraju korisnike da prestanu opsesivno da skroluju kroz aplikaciju, već da zastanu i na miru pogledaju fotografiju prije nego što nastave.

Korisnica Instagrama Elis Micheael je opciju horizontalnog skrolovanja nazvala „najgorim updateom u istoriji Instagrama”.

Ubrzo nakon kritika, Moseri je twittovao da je je opcija „povučena”.

„Ukoliko vam se još pojavljuje, samo restartujte aplikaciju i sve će biti u redu”. (BBC)