Konačno! Facebook aplikacija kakvu svi želimo
Foto: Tuzlanski.ba

Facebook je jedna od rijetkih aplikacija koju korisnici konstantno kritikuju zbog toga što troši previše resursa – megabajte, bateriju, itd. Ali, korisnici je iz nekog razloga ne deinstaliraju sa svojih uređaja.

Međutim, to bi uskoro moglo da se promijeni. Facebook testira opciju koja će smanjiti potrošnju mobilnog interneta na Android uređajima.

Pojedini korisnici su prijavili da im se u okviru podešavanja aplikacije pojavila opcija „Use Less Data“, koja bi trebalo da smanji potrošnju internet podataka. Funkcioniše tako što smanjuje rezoluciju fotografija koje se pojavljuju u News Feed-u. Logično, fotografije troše najviše megabajta pa ne čudi što je ovo prvi korak ka rješavanju problema.

Prekidač kojim se aktivira opcija nalazi se na vrhu sidebar menija. Pošto je opcija izlistana na samom vrhu ovog menija, možemo zaključiti da je veoma bitna. Međutim, kada zvanično bude bila dostupna svim korisnicima, mjesto u podešavanjima će možda biti promijenjeno pa ćete morati malo „dublje da kopate“ kako biste je pronašli.

Smanivanje rezolucije fotografija možda nije dovoljan potez, mada, Facebook sigurno radi i na ostalim stvarima koje će unaprijediti aplikaciju. (mondo.rs)