Sunce je ove sedmice intenziviralo svoje aktivnosti, a solarne oluje već su obuhvatile Zemlju.

Zemlji prijete snažne solarne oluje, stručnjaci predviđaju prekide u komunikacijama
Foto: NASA | Solarne baklje

Stručnjaci predviđaju još novih i snažnih solarnih oluja do kraja sedmice, s visokom mogućnošću novih prekida u radijskim komunikacijama, piše Dailymail

Sunce je u proteklih nešto više od 24 sata lansiralo više od desetak solarnih baklji prema Zemlji, što je dovelo do upozorenja o mogućim prekidima radijskog signala.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) izdala je u srijedu upozorenje kojim ukazuje na 65% vjerojatnoće prekida radijskih signala, zrakoplovne komunikacije i satelitske operacije ove sedmice. Komunikacijska zamračenja zabilježena su u dijelovima Tihog oceana i drugim regijama u srijedu ujutro, prenosi Tuzlanski.ba.

NASA je za DailyMail.com rekla da Zemlja također može očekivati ​​više sunčevih baklji u sedmicama koje dolaze.

Solarne baklje su eksplozije elektromagnetnog zračenja koje eksplodiraju iz sunčevih pjega - trenutno postoji najmanje 12 aktivnih sunčevih pjega na Sunčevoj strani okrenutoj prema Zemlji. 

Kada sunčeve baklje eruptiraju, one šalju zračenje koje se širi od sunčeve površine brzinom svjetlosti. 

U zavisnosti od toga odakle izbija, to zračenje može završiti na kursu sudara prema Zemlji. Tokovi energije su kategorisani u grupe sa slovima na osnovu toga koliko su veliki, pri čemu je X najmoćniji, zatim M, C i najslabiji B. 

Samo su X i M baklje dovoljno jake da utiču na Zemlju, uzrokujući smetnje u komunikaciji. Kada stigne, električnim punjenjem gornje atmosfere, može izazvati radio-zamračenje. 

"Ovo je vrijeme kada dobijete najviše sunčevih pjega, a one počinju da se povećavaju", rekao je Dean Pesnell, projektni naučnik u NASA -inoj opservatoriji Solar Dynamics.  

Ali, kako se AR3738 okreće van vidokruga, sunce bi se moglo prilično smiriti na nekoliko dana do sedmica, rekao je Pesnell. 

Čak i nakon što se ovosedmična aktivnost smiri, sunce će ostati na solarnom maksimumu do 2025. godine. To znači da ćemo ove godine vjerovatno vidjeti više sunčevih pjega poput formiranja, rasta i emitiranja sunčevih baklji. 

Tokom posljednjih nekoliko dana, naučnici su pratili radio-zamračenja širom svijeta izazvana periodom intenzivne sunčeve aktivnosti. Samo u posljednja 24 sata Sunce je proizvelo 14 sunčevih baklji.

U utorak u 9 sati i 26 minuta ujutro po istočnom vremenu, Sunspot AR3738 emitovao je X baklju, najjaču klasu solarnih baklji.

X baklja od utorka izazvala je jako radio-zamračenje uglavnom iznad Atlantskog okeana, ali i širom Afrike, Evrope i dijelova Sjeverne i Južne Amerike. Nažalost, postoji šansa da ih još dolazi.