NASA-ini naučnici otkrili su nešto poput supe abecede u jonosferi, dijelu Zemljine atmosfere koji se nalazi oko 48–965 kilometara (30–600 milja) iznad naših glava. 

U gornjoj Zemljinoj atmosferi otkriveni su čudni oblici
Foto: NASA | Plazma trake u Zemljinoj atmosferi

Ovo otkriće bi moglo pomoći u poboljšanju prognoze vremena u svemiru i radio komunikacija. Ovakvi oblici su otkriveni i ranije , ali instrument za snimanje udova i diska na globalnom nivou (GOLD) koji se ovdje koristi daje nam najbolji pogled na njih do sada – otkrivajući čudne X i C oblike koji se pojavljuju u neočekivanim trenucima i u nekim iznenađujućim mjestima. 

Jonosfera postaje električno nabijena tokom dana kada je sunčeva svjetlost udara, a to stvara plazma trake nabijenih čestica na koje dodatno utiče Zemljino magnetno polje. Kreste i mjehurići plazme formiraju oblike koji su sada uočeni i vidljivi.

Prethodna istraživanja su pokazala spajanje grebena koji formiraju X oblike nakon solarnih oluja i velikih vulkanskih erupcija, ali podaci u ovoj novom istraživanju otkrivaju da se oni mogu formirati i u takozvanim 'mirnim vremenima', nagovještavajući da su uključeni više lokalizirani faktori.

Kompjuterski modeli sugerišu da bi niži atmosferski uslovi mogli povući plazmu prema dole.
"Raniji izvještaji o spajanju bili su samo za vrijeme geomagnetski poremećenih uslova", kaže Fazlul Laskar, fizičar jonosfere sa Univerziteta u Koloradu.

 "To je neočekivana karakteristika tokom geomagnetnih mirnih uslova."
Još jedno otkriće koje zbunjuje naučnike je pojava mjehurića u obliku slova C i obrnutih mjehurića u obliku slova C u plazmi. Smatra se da ove oblike stvaraju vjetrovi na Zemlji , baš kao što smijerovi vjetra mogu oblikovati kako se drvo naginje.

Međutim, GOLD je uočio da se ovi Cs formiraju iznenađujuće blizu – ponekad oko 634 kilometra (400 milja) jedan od drugog i opet to ukazuje na više lokalizovanih faktora koji su umiješani, bilo da se radi o smicanju vjetra, tornadu ili nečemu drugom.

Ovo istraživanje i GOLD podaci daju nam još jedan primjer kako nam poboljšanje tehnologije i inovacija u naučnim istraživanjima pomažu da bolje razumijemo Zemlju i Univerzum oko nje – iako se oni stalno mijenjaju i razvijaju .