Superćelijska oluja intenzivna je grmljavinska oluja s mezociklonom, odnosno rotirajućim uzlaznim strujanjem. 

Superćelijska oluja: Šta predstavlja ovaj opasni fenomen?
Foto: unsplash | Superćelijska oluja najintenzivnija

Zbog ove rotacije nazivaju se i rotirajuće grmljavinske oluje. Među četiri vrste grmljavinskih oluja (superćelijske, olujne, višećelijske i jednoćelijske), superćelijske su najrjeđe, ali potencijalno i najjače. Ove oluje mogu dominirati lokalnim vremenom i protezati se na području širine do 32 kilometra te obično traju dva do četiri sata. 

Geografska distribucija

Superćelijske oluje mogu se pojaviti širom svijeta pod određenim vremenskim uslovima. Značajne regije uključuju visoke ravnice u središnjim Sjedinjenim Državama, dijelove Južne Amerike, Bangladeš i istočnu Indiju, Južnu Afriku i istočnu Australiju. Povremeno se javljaju u drugim područjima srednje geografske širine poput Evrope i istočne Kine.

Nažalost, jedna takva se dogodila i prošle godine u Hrvatskoj, gdje je prouzrokovala ogromnu štetu te čak odnijela i četiri života. 

Vrste superćelijskih oluja

Superćelijske oluje mogu se podijeliti u tri vrste: klasične (normalan nivo padavina), s niskim padavinama (low precipitation ili LP) i s visokim padavinama (high precipitation ili HP).

LP superćelije češće su u sušnim klimama poput visokih ravnica Sjedinjenih Država, dok se HP superćelije nalaze u vlažnim regijama. Iako se mogu pojaviti bilo gdje pod pravim uslovima, superćelijske oluje najčešće su u takozvanoj Aleji tornada u visokim ravnicama Sjedinjenih Država. Druge regije s velikom pojavom uključuju dijelove Evrope, Tornado koridor u Argentini, Urugvaj i južni Brazil.

Karakteristike superćelijskih oluja

Superćelije su obično izolirane od drugih grmljavinskih oluja, iako ponekad mogu biti ugrađene u liniju oluje. To su kvazistacionarne oluje koje se često nalaze u toplom sektoru sistema niskog pritiska i kreću se prema sjeveroistoku duž hladne fronte. Superćelijske oluje mogu odstupati od srednjeg vjetra, pomičući se desno ili lijevo u odnosu na vertikalno smicanje vjetra. Povremeno se mogu podijeliti i u dvije superćelijske oluje sa suprotnim rotacijama.

Superćelijske su oluje fascinantni, ali potencijalno opasni vremenski fenomeni koji mogu uzrokovati loše vremenske uslove, uključujući tornada, tuču i jake vjetrove. Razumijevanje njihove strukture i ponašanja presudno je za predviđanje i spremnost na njih.