Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rast cijena đubriva će negativno utjecati na cijene hrane i poljoprivredno tržište

Preuzmite sliku

Rast cijena đubriva će pogoršati problem cijena poljoprivrednih proizvoda u narednim godinama, rekao je AbdulHakim Elwaer, pomoćnik generalnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

“Snabdijevanje plinom i cijene energenata utjecat će na cijene gnojiva, a očekivana kriza đubriva utjecat će na konačnu cijenu robe”, rekao je Elwaer za Anadoliju na marginama godišnjeg sastanka Grupe Islamske razvojne banke (IsDB) u saudijskom lučkom gradu Džedi.

Nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine, cijene energenata, posebno prirodnog plina, značajno su porasle.

Ukrajina, koja je glavni dobavljač žitarica, počela se suočavati s poteškoćama u izvozu žitnih proizvoda, a zemlje koje zavise od uvoza žitarica suočile su se sa nestašicom hrane.

Nakon nekog vremena, ti proizvodi su transportovani preko Žitnog koridora, koji je pokrenut zahvaljujući posredstvom Turske.

Elwaer je rekao da su umjesto da se oslanjaju na jedan izvor u jednoj geografskoj regiji, zemlje postale svjesnije pronalaženja različitih dobavljača u različitim regijama kako bi spriječile da postanu žrtve regionalne krize.

 • Dodao je da su Maroko i Egipat učinili mnogo više nego u proteklih deset godina kako bi maksimizirali lokalnu proizvodnju.

  Dotičući se sukoba u regionu Bliskog istoka, rekao je da se zemlje koje prihvataju veliki broj raseljenih sada fokusiraju na uspostavljanje mira u svojim regionima.

  Istakao je da bi konflikt u Sudanu mogao imati direktan uticaj na sigurnost hrane ali i na susjedne zemlje.

  “Dakle, sve je više zabrinutosti zemalja u cijelom regionu da pokušaju riješiti ove sukobe jer znaju da sukobi ne uzrokuju samo sigurnost hrane i ljudsku krizu u zemlji, već i u susjednim zemljama”, rekao je on.

  Ocjenjujući situaciju u zemljama koje se suočavaju s prehrambenom nesigurnošću, rekao je da je hrana dostupna, ali da pristupačnost nije dovoljna za sve.

  “Sigurnost hrane ne znači nužno da morate proizvoditi ukupnu hranu koja vam je potrebna kod kuće, ne postoji zemlja koja može proizvesti svu hranu koja joj je potrebna. Dakle, svaka zemlja, koja ne može proizvesti dovoljno hrane, treba da upravlja svojom ekonomijom, organizuje sistem zaliha hrane i diverzificira izvore uvoza”, rekao je Elwaer.

  On je napomenuo da je FAO pozvao na uspostavljanje instrumenta MMF-a i Svjetske banke za kratkoročni dug kako bi se pomoglo zemljama koje se suočavaju s nesigurnošću hrane potaknutom crnomorskom krizom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje