Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić iskazao zabrinutost: Ako ne prihvatimo plan, prekidaju se evropske integracije i povlače investicije

Preuzmite sliku

Aleksandar Vučić rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije da je francusko-njemački plan „nije više samo plan tih zemalja, već mnogo više“. On je istakao da je taj plan postao novi pregovarački okvir, iako to još uvijek nije saopšteno.

“Plašim se da niko nije htio da govori o okolnostima. I onim sa čim se Srbija suočava. Uvek je lako da pronađete bezbroj zamjerki. U ovom papiru nije lako pronaći bilo šta sa čime bismo bili oduševljeni, naprotiv”, rekao je Vučić.

“Oni su došli da nam predoče svoj plan. I onim što su oni stavili na ovaj papir, bez ikakve krivice Srbije. Ništa nismo uradili nikome. Oni su došli i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile taj plan i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost”, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su promijenjene geopolitičke okolnosti i da je „velika nervoza“.

“Evropa je zapravo u ratu. Šta god oni govorili. Nema tolerisanja bilo kakvih iskakanja u političkom smislu”, rekao je predsjednik Srbije.

Vezano | Prva reakcija na Vučićev govor: “Srbija potpuno ponižena država” 

Potom je dodao:

„Došla je ‘petroka’, predstavnici EU, Njemačke, Francuske, Italije i SAD. I na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan. Ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija. Povlačenjem investicija, sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koja će nanijeti veliku štetu Srbiji'“, rekao je Vučić.

“Da li sam mogao da kažem, u jednom trenutku da izađu napolje, mogao sam. Ali hoću da ljudi znaju koje su posljedice. Bilo bi pitanje kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU. Drugo bi bilo povlačenje investicija”, dodao je Vučić.

On je ocijenio da ne postoje gore sankcije od povlačenja investicija. I dodao je da mu je to “tri puta rečeno direktno u lice”.

“Ili ćemo sa druge strane da kažemo da prihvatmao sve odmah, što znači i Kosovo u UN. Ja sam za onaj put kompromisa, koliko je moguće boriti se i gurati“, dodao je on.

Predsjednik Srbije je naveo kako je na tom sastanku „jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo“. Vučić je naveo da moramo da pokrenemo razgovor unutar društva.

“Ja rekao šta može i šta ne može. Srbija mora da nastavi evropskim putem. Da budemo izolovani kao predsjednik ne bih pristao da na takav način vodim zemlju”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je ove “prijetnje” vrlo “ozbiljno shvatio” i da ovo nije blefiranje, kako su tvrdili pojedini političari.

“Milošević je mislio do posljednjeg trenutka da nijedan bomba neće pasti, svi su ga stručnjaci uvjeravali… Onda mu je trebalo nekoliko dana da se osvijesti”, kazao je Vučić.

Istakao je kako je izabran za predsjednika Srbije najviše zahvaljujući glasovim žena, majki, sestara, supruga… čak preko 60 posto je bilo njihovih glasova, i ono što im je obećao “da će čuvati mir i stabilnost”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje