Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U beogradskom lokalu naplaćena usluga ‘otvaranje flaše vina’, uslijedile brojne reakcije

Preuzmite sliku

Oglasio se menadžer vinoteke u Beogradu u kojoj su gostu naplatili uslugu “otvaranja flaše vina.”

Račun na kojem je naplaćena usluga otvaranja flaše vina 400 dinara (oko 6,5 KM) koji je izvjesni Nebojša objavio na Twitteru izazvao je lavinu komentara u stilu “idući put nosim svoj vadičep sa sobom” i “hoće li da naplate i sjedenje na stolicama”. Međutim, riječ je o usluzi “corkage fee” ili kako se zove “kork” (čep) koju su neki restorani i vinarije uveli još pijre nekoliko godina, a u svijetu je odavno uobičajena, kaže za Alo menadžer prozvane beogradske vinoteke Miloš D.

“Vinoteka uvijek ima nižu cijenu pića od restorana. Na primjer, jedna flaša tamjanike košta 890 dinara (oko 15 KM) i to je cijena ako je kupite i ponesete kući. Međutim, ukoliko se odlučite da popijete vino u lokalu, sjednete za sto, koristite naše čaše i uslugu konobara, to naplaćujemo 400 dinara (oko 6,5 KM), i to piše u cjenovniku. U tom slučaju, kad sve saberete, flaša vina košta vas 1.290 dinara (oko 21 KM), dok bi u bilo kojem restoranu isto to morali da platite 3.000 dinara (50 KM). Tako da je to opet mnogo jeftinije nego da ste otišli u restoran”, objašnjava Miloš.

 • Možeš da doneseš i svoje vino, ali i to košta

  Inače, postoji nekoliko vrsta ove usluge. U Rusiji, Kanadi, SAD, mnogim evropskim restoranima možete da donesete svoju flašu vina i popijete uz meze ili večeru, a oni vam naplaćuju to što niste naručili nešto iz njihove ponude, a koristite čaše i pijete svoje piće u njihovom prostoru.

  Koliko će biti naplaćena ta usluga, odlučuje podrum pića ili restoran, a može biti od 150 dinara (2,5 KM) pa do nekoliko hiljada, u zavisnosti od toga koliko procjene vlasnici da su “izgubili” zbog toga što gost pije sopstveno piće. Na računu koji je podigao prašinu na društvenim mrežama, pisalo je “otvaranje boce vina” što je, kako su iz tog vinskog bara i prodavnice pića kasnije objasnili, nespretan prevod usluge “corkage fee”.

  “Pronađoh na Instagramu, ajde da je gost donio svoju flašu vina pa bih razumio, ali ovako da prodaš svoju flašu vina i da naplaćuješ otvaranje je vrijeđanje zdravog razuma”, napisao je jedan twitteraš koji je među prvima podijelio sliku prilično nevjerovatnog računa. “Usluga, kaže, otvaranja vina. Mislim da sam sada sve vidio. I odgovor na to nije neki, sam ću, već sad sam ti došao i nikad više“, napisao je Nebojša, a ispod su se samo nizali komentari, uglavnom sarkastični.

  “I treba da im naplate, ako ne mogu gosti sami da otvore jednu običnu flašu vina”, ocijenio je jedan korisnik Twittera dok je drugi dodao: “Pa što samo to? Mogli su da stave i: usluga iznajmljivanja stola i stolice, usluga grijanja i klimatizacije, usluga izdavanja računa, usluga naplate računa, usluga donošenja vina, usluga pranja korišćenih čaša…”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,