Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuga u Hrvatskoj: Preminula pretučena dvoipogodišnja djevojčica

Preuzmite sliku

Nešto poslije 15 sati ljekari s Jedinice za intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj potvrdili su smrt djevojčice. Policija je utvrdila da su roditelji počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe prava djeteta

“S velikom tugom i žaljenjem moramo vas obavijestiti da je kod naše male pacijentice, uprkos svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, koja je nažalost i potvrđena. Počivala u miru”, riječi su službenog saopćenja bolnice koje potpisuje direktor prof.dr. Goran Roić.

Vezano | Novi detalji premlaćivanja djevojčice, majka je udarala šakama

Postupak utvrđivanja moždane smrti traje nekoliko sati, i njime se do najsitnijih detalja utvrđuju oštećenja u mozgu, odnosno, koliko je u njemu preostalo funkcije. Kod djevojčice je, nažalost, utvrđeno da je mozak mrtav i da u njemu više nema funkcije. Ljekari su se od srijede poslijepodne nadljudski borili da održe dijete na životu, no s obzirom na težinu povreda ovaj tužni ishod bio je neizbježan.

Podsjetimo, istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. novembra 2020. pa sve do 31. marta ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe djetetovih prava nad svoje četvero djece – jednim dečkićem i tri djevojčice.

Prema dostupnim informacijama, grubo su kršili svoje roditeljske obaveze podizanja i odgoja djece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Kako saznaje 24sata.hr, policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. marta, zlostavljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške povrede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje