Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi detalji premlaćivanja djevojčice, majka je udarala šakama

Preuzmite sliku

Slučaj prebijanja dvoipogodišnje djevojčice šokirao je javnost u Hrvatskoj, a ljekari na klinici u Zagrebu bore se za život djeteta koje je i dalje u kritičnom stanju.

Kako prenosi “24 sata“, istražioci su utvrdili da su roditelji u periodu od 1. oktobra 2020. pa sve do 31. marta ove godine u kući u kojoj žive počinili krivična djela zanemarivanja i zloupotrebe prava djeteta nad svoje četvero djece – jednim dječakom i tri djevojčice.

Ovaj hrvatski portal saznaje da su roditelji grubo kršili svoje obaveze prema djetetu, a navodno su djeca bila maltetirana i žrtve su i fizičkog nasilja. Policajci su navodno utvrdili da je majka prošle srijede, 31. marta, zlostavljala kćerku udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške povrede glave i po tijelu, poslije čega je pala u komu.

Tokom istrage policajci su utvrdili da je nesrećna djevojčica bila fizički često zlostavljana od strane oboje roditelja u posljednjih pet mjeseci, nanoseći joj pritom vidne hematome po tijelu.

Kako ističe portal “24 sata“, to potvrđuju i ljekarske konstatacije da je djevojčica po dolasku u bolnicu na tijelu imala vidljive povrede koje su svježije, ali i one koje su nastale ranije. Takođe, mediji tvrde da kreće i istraga o tome da li je neko od socijalnih radnika zbog nesavjesnog rada počinio i krivično djelo.

Hrvatski mediji podsjećaju da traje i nadzor inspekcije nad socijalnim radnicima i psiholozima koji su bili nadležni za ovaj slučaj. Upravni nadzor nad Centrom za socijalni rad u Novoj Gradišci već je završen, a rezultirao je smjenom direktora Branka Medunića, jer djevojčica nije smjela da se vrati iz hraniteljske porodice biološkim roditeljima.

Tek pošto je slučaj premlaćivanja djevojčice dospio u javnost, radnici Centra za socijalnu zaštitu su ostalu djecu premjestili u drugu hraniteljsku porodicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje