Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đorđević: Izdaja! Vučić na temi Kosova došao na vlast, na toj temi će i pasti

Preuzmite sliku

“Vučić je na temu Kosova došao na vlast, a na temi Kosova će i pasti. Sada su stvari „izašle na čistac“, svi politički i društveni akteri moraće da se opredijele – da li su „za Vučića i izdaju Kosova“, ili protiv toga, oglasio se predsjednik pokreta Oslobođenje iz Srbije, Mlađan Đorđević, nakon Vučićevih razgovora sa „velikom petorkom“, a uoči sjednice Vlade Srbije i večerašnjeg obraćanja.

Nakon sve češćih poziva međunarodne zajednice da se Beograd i Priština fokusiraju na francusko-njemački, tj. evropski prijedlog, predsjednik Srbije sastao se u petak sa izaslanicima SAD i EU, kao i trojicom savjetnika iz Francuske, Njemačke i Italije.

„Spremni smo da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, kazao je Vučić nakon susreta, bez iznošenja drugih detalja o svojim rezervisanostima i po kom pitanju.

Vezano | Vučić pomenuo povlačenje: U 11 prisustvuje sjednici Vlade, večeras se obraća javnosti 

Vučić će, međutim, danas u 11.00 prisustvovati sjednici Vlade Srbije, a za večeras u 20.00 sati najavljuje svoje obraćanje javnosti o svim temama i problemima, među kojima su Kosovo, ali i „izbori koji su pred Srbijom“.

Najnovija dešavanja u sklopu dijaloga pratile su objave predstavnika vlasti u kojima su se uz fotografije vukova kačile poruke podrške srpskom predsjedniku. Sa druge strane, eksplodirale su prozivke Vučićevih neistomišljenika, sa jednom riečju u centru – izdaja.

To je stav i predsednika pokreta Oslobođenje, Mlađana Đorđevića koji je „oštro“ kritikovao Vučića zbog njegovog stava – da prihvati plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić se još jednom „pokazao kao slab i ponizan pregovarač“ koji, kako navodi Đorđević, ne umije da brani interese Srbije.

„Vučić je poklekao i prihvatio ilegalnu separatističku državu poslije kratkog sastanka sa nekoliko ambasadora koji su mu malo priprijetili“, smatra lider Oslobođenja.

On je podvukao da je status Kosova definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, te kaže da nikakav pritisak ambasadora, niti referendumi koji se sada pominju, to ne mogu da promijene.

Đorđević podcrtava da je prihvatanje evropskog plana „izdaja“, „kršenje domaćeg i međunarodnog prava“ i „gaženje srpskog ustava i srpske historije“.

On poziva sve „rodoljubive organizacije“, Srpsku pravoslavnu crkvu, akademsku zajednicu, kao i patriote širom Srbije i srpske dijaspore da se tome odupru.

Predsednik Oslobođenja tvrdi i da je ovaj pokret upozoravao javnost na to da Vučić ide ka „puzećem priznanju nezavisnosti Kosova“.

„To je bilo jasno kada je prethodnih godina elektroenergetski sistem u pokrajini predat Prištini i kada je prihvaćen sporazum oko registarskih tablica“, ocjenjuje.

To se, dodaje Đorđević, posebno odnosi na opozicione stranke, koje sada „glume iznenađenje i zatečenost“, te nemaju nikakav odgovor na „veleizdaju“.

On zaključuje da su stvari sada „izašle na čistac“ i da će svi politički i društveni akteri morati da se opredijele „da li su za Vučića i izdaju Kosova, ili su protiv“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje