Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Rusija je vratila politiku mržnje u Evropu

Preuzmite sliku

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas na jednako jak zajednički odgovor cijele Evrope protiv Rusije koja je vratila politiku mržnje na kontinent i kojoj je namjera da uništi sigurnost i stabilnost Evrope.

On se obratio novinarima u Kijevu, uključujući novinare Evropske Redakcije (ENR) čiji je i Fena član, nakon razgovora s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen koja boravi u službenoj posjeti Kijevu povodom obilježavanja 9. maja – Dana Evrope.

“Tada je postalo jasno šta je potrebno uraditi kako bi se osigurao mir u Evropi i kako bi ona djelovala zajednički. Mir u svijetu ne može biti postignut bez napora odbrane koji će biti proporcionalan opasnostima”, naveo je Zelenski.

Dodao je da je danas ponovo potrebna zajednička borba protiv mržnje koju je pokrenula Rusija pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina zbog čega je potrebno da zajednički odgovor bude jednako jak koliko je jaka ruska aspiracija da se uništi sigurnost, stabilnost i sloboda.

“To je potrebno kako bi buduće generacije mogla slaviti Dan Evrope u miru, a ne da se samo sjećaju kako je to bio sveti dan na kontinentu kada je bio mir”, dodao je Zelenski.

On je pozdravio i 11. paket sankcija prema Rusiji koji je Evropska komisija usvojila prošli petak, pozivajući da bi naredni paket trebao biti protiv nuklearnog sektora u, kako je kazao, terorističkoj državi jer je to proporcionalan odgovor na prijetnje.

Kazao je da Ukrajina očekuje pozitivan odgovor Komisije početkom juna u vezi s reformama koje Ukrajina provodi kako bi se odnijela odluka o narednoj fazi pristupnih pregovora s Evropskom unijom o članstvu u EU.

Vezano | Von der Leyen stigla u Kijev na dan Evrope: Podržala odluku Zelenskog 

Von der Leyen je izrazila je duboko poštovanje Ukrajini u borbu za evropske vrijednosti i napretku ka ispunjavanju uvjeta EU na putu ka Evrpskoj uniji i kazala da sada mogu računati na njihovu podršku i stručnost tokom cijelog procesa, a Komisija će podnijeti izvještaj o tome Vijeću u prvoj polovini juna.

“Ukrajina se borila za ideale Evrope koje danas slavimo za stvaranje trajnog jedinstva i mira, za predstavljanje vrijednosti slobode, različitosti i humanosti na kojima je Evropa izgrađena. Dok stojimo danas ovdje u zemlji, bezumno napadnutoj, neki bi mogli pomisliti da je nemoguće govoriti o slobodnoj i mirnoj Ukrajini u Evropskoj uniji. Ali Evropa želi učiniti nemoguće mogućim, a tako je i s Ukrajinom”,  zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Kijevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje