Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Von der Leyen stigla u Kijev na dan Evrope: Podržala odluku Zelenskog

Preuzmite sliku

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u utorak u Kijev u simboličan posjet na Dan Evrope kako bi iskazala punu podršku Ukrajini.

“Moja prisutnost danas u Kijevu je simbolična, ali i znak ključne i vrlo praktične stvarnosti: EU surađuju s Ukrajinom po mnogim pitanjima”, rekla je predsjednica Komisije novinaru European Newsrooma (ENR), projekta u kojem sudjeluje i Hina.

Ona je istaknula da će s ukrajinskim vodstvom razgovarati o brojim pitanjima, od slanja streljiva i znatne financijske pomoći do osiguravanja odgovornosti Rusije za njezin zločin agresije i pripreme terena za početak pristupnih pregovora.

Pozdravila je i odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se 9. maja ubuduće i u Ukrajini obilježava kao Dan Evrope.

“Ukrajina je dio evropske porodice, rekla je von der Leyen.

“Nastavljamo vršiti pritisak na Rusiju. To je jedna od stvari o kojima ću izvijestiti predsjednika Zelenskog. Sada stavljamo naglasak na striktnu provedbu sankcija i poduzimanje mjera za sprječavanje zaobilaženja sankcija. Nitko ne bi trebao sumnjati u to”, rekla je predsjednica Komisije.

Komisija je u petak veleposlanicima država članica predstavila prijedlog 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja da pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih firmi. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje