Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Rusi počeli da pripremaju narod za moguću upotrebu nuklearnog oružja

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na preventivne sankcije protiv Rusije, navodeći da su zvaničnici te zemlje “počeli da pripremaju svoje društvo” za moguću upotrebu nuklarnog oružja u ratu u Ukrajini.

Zelenski je u intervjuu za BBC negirao da je pozivao na napade na Rusiju, tvrdeći da je njegova ranija izjava pogrešno prevedena.

„Morate da koristite preventivne udare“, kazao je, misleći na sankcije, „ne napade“.

Posljednjih sedmica, ukrajinska vojska je povratila velike dijelove svoje teritorije u uspješnoj kontraofanzivi koja je primorala ruske trupe da se povuku sa pozicija koje su dugo držale. BBC navodi da je Kijev, rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, opisao kao odgovor Moskve na sopstvene poraze.

Aneksija, koju je međunarodna zajednica okarakterisala kao nelegalnu, podstakla je strahove da bi sedmomjesečni sukob mogao da eskalira. Ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi viši ruski zvaničnici nagovijestili su da bi nuklearno oružje, moguće manje, taktičko oružje, moglo da bude iskorišteno za odbranu tih oblasti, mada zapadni zvaničnici kažu da nema dokaza da se Moskva sprema za tako nešto.

Zelenski je u predsjedničkoj palati u Kijevu, govoreći na engleskom jeziku, za BBC kazao da su Rusi „počeli da pripremaju svoje društvo“.

„To je veoma opasno. Nisu spremni da to učine, da upotrebe (nuklearno oružje). Ali su počeli o tome da pričaju. ne znaju da li će ga upotrebiti ili ne. Mislim da je čak opasno pričati o tome“, rekao je Zelenski.

Dodao je da je neophodno preduzeti akciju, jer su ruske prijetnje „rizik za cijelu planetu“.

Moskva je, kako tvrdi, već napravila korak ka tome okupiravši nuklearnu centralu Zaporožje, najveću u Evropi.

„Svijet može odmah da zaustavi akcije ruskih okupatora. Svijet može da primijeni paket sankcija u takvim slučajevima i učini sve da ih natjera da napuste nuklearnu centralu“, poručio je Zelenski.

On je pozvao Ruse da se „bore za svoje tijelo, prava i dušu“, pošto je Putin objavio mobilizaciju stotina hiljada rezervista, što je podstaklo antiratne proteste u Rusiji i dovelo do velikog egzodusa vojno sposobnih muškaraca.

„Ovi sada mobilisani klinci, dolaze bez pušaka, pancira, oni su samo topovsko meso… Ako ne žele da budu ćevap… moraju da se bore (za svoje živote)“, kazao je Zelenski. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje