Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od dvije trećine bolničkih doktora u Beču razmišlja o otkazu

Preuzmite sliku

Više od dvije trećine bolničkih doktora u Beču razmatra mogućnost da da otkaz zbog prevelikog umora – pokazuje istraživanje Instituta za javno mnenje.

Studija, urađena na zahtjev Doktorske komore Grada Beča, pokazala je alarmantan rezultat.

Čak 75 odsto doktora u bolnicama želi dati otkaz.

Oni kažu da trpe ogromno opterećenje – čak 91 odsto bolničkih doktora, od ukupno 1.894, koliko ih je učestvovalo u anketi, izjavilo je da ne očekuje da će se situacija bitnije promijeniti.

Njih 55 dosto tvrdi da će situacija biti sve gora.

“Javni zdravstveni sistem postaje sve manje atraktivan za zaposlene. Kolegama je dosadilo da zbrinjavaju pacijente kao na pokretnoj traci.

To ne odgovara (i to s pravom), njihovom medicinskom liječenju i postupcima”, objašnjava Stefan Ferenci, potpredsjednik Doktorske komore Grada Beča.

Pandemija virusa korona ostavila je ogromne posljedice na zdravstvene radnike i Ferenci savjetuje svima koji upravljaju javnim bolnicama da brzo i dobro razmisle kako da zadrže doktore.

Anketa pokazuje da je pandemija, uprkos svim zdravstvenim uspjesima Grada Beča, ostavila, i još ostavlja, ogromne posljedice na one koji su se gotovo tri godine danonoćno borili u bolnicama, posebno u jedinicama intenzivne njege, za spas svakog ljudskog života.

Zato ih treba ne samo hvaliti i nagraditi, nego omogućiti da se i oni bar malo odmore od tog ogromnog stresa – zaključak je anketara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,