Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje ljekara: U Njemačkoj troje tinejdžera u jednoj sedmici preminulo od sekundarne infekcije. Nakon pandemije oslabljen imunitet ljudi

Preuzmite sliku

Oboljeli od gripe i preminuli, naslov je kojim njemački mediji izvještavaju o smrti troje mladih ljudi u njemačkoj Saveznoj zemlji Saska Anhalt. Svi su preminuli u jednoj sedmici od takozvane sekundarne infekcije.

Institut Robert Koch (RKI) objavio je u svom sedmičnom izvještaju da je troje djece i adolescenata umrlo u Saskoj-Anhaltu na prijelazu godine od bakterijskih infekcija. Svi preminuli su imali simptome bakterijskog meningitisa. Otkriveni su i virusi influence A.

U dva slučaja u krvi je otkrivena bakterija Streptococcus pyogenes. To između ostalog može potaknuti šarlah, tonzilitis (tonzilitis), nekrotizirajući fasciitis ili erizipel (mekrotizirajuća infekcija potkožja).

U krvi zadnje oboljele osobe pronađena je bakterija Staphylococcus aureus. U RKI-ju pretpostavljaju da su sve tri preminule prvo bile zaražene influencom A, a zatim su dobile drugu bakterijsku infekciju.

RKI ovaj razvoj događaja vidi kao znak upozorenja i savjetuje ljekarima da se češće testiraju na bakterijske patogene.

– Sekundarne infekcije uzrokovane bakterijskim patogenima kao što su streptokoki skupine A, pneumokoki, Haemophilus influenzae i Staphylococcus aureus također se javljaju osobito tokom sezone gripe i prehlade te ih treba uzeti u obzir uz meningokoke u diferencijalnoj dijagnozi ozbiljnih bakterijskih infekcija kao što su meningitis ili sepsa. Pretpostavlja se da primarna infekcija npr. virusima influence povećava rizik od teškog toka bolesti drugom bakterijom infekcija, napominju u RKI-u.

Ljekari pretpostavljaju kako bi razlog češćeg pojavljivanja sekundarnih infekcija mogla biti vrlo ozbiljna epidemija gripe s jedne strane, a s druge strane to što smo nakon korone podložniji infekcijama svih vrsta.

– Može se samo nadati da će se ovo sada opet stišati. U načelu, mnoge bakterijske infekcije bile bi lako izliječive da su rano otkrivene i odabran pravi antibiotik. Problem nastaje kada prođe previše vremena, a bakterije već mogu divljati u tijelu i tada mogu nastati dugotrajne komplikacije, ili smrt, kao u sadašnjim slučajevima, rekao je dr. Christoph Specht.

Ljekar je tri smrtna slučaja ocijenio kao “posebno tragične”. Ako pravu gripu prati druga bakterijska infekcija, to je problematično.

– Organizam je tada već oslabljen i bakterije se tada lakše prianjaju i prodiru u tijelo. A onda su te bakterije uspjele doći do moždanih ovojnica koje su se tada upalile. Uslijedio je meningitis koji je na kraju bio fatalan.

Takva sekundarna ili superinfekcija toliko je podmukla jer je teško protumačiti simptome. Prvo se postavlja dijagnoza, primjerice virusna infekcija i u ovim slučajevima gripa. To onda objašnjava mnoge simptome. Ali ako postoje drugi simptomi koji odgovaraju, čovjek je naravno sklon pripisati ih gripi. Uvijek morate biti jako, jako oprezni i raditi pretrage, rekao je dr. Specht, prenosi Fenix-magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje