Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka bi mogla postati 9. zemlja koja će legalizovati kanabis za rekreativne svrhe

Preuzmite sliku

Očekuje se da će njemački parlament u petak usvojiti zakon kojim se legalizuje uzgoj i konzumacija ograničene količine kanabisa, a što će regulisati ponašanje 4,5 miliona Nijemaca za koje se procjenjuje da koriste tu drogu.

Prema prijedlozima vladajuće trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza, legalizirao bi se uzgoj do tri biljke za privatnu potrošnju te posjedovanje do 25 grama kanabisa, piše Reuters.

Veća, ali još uvijek nekomercijalna proizvodnja kanabisa bila bi dopuštena za članove takozvanih “kanabis klubova”, koji bi mogli imati najviše 500 članova, od kojih bi svi morali biti punoljetni. Samo bi članovi kluba smjeli konzumirati njihovu proizvodnju.

Kako prenosi Guardian, odrasle osobe bi od 1. aprila smjele uzgajati biljke i posjedovati male količine kanabisa, a tri mjeseca kasnije on bi bio dostupan i u licenciranim neprofitnim klubovima osnovanim za uzgoj i distribuciju biljke kanabisa.

“Cilj je suzbiti crno tržište i kriminal povezan s drogom, smanjiti količinu dilanja i smanjiti broj korisnika”, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Tim bi potezom Njemačka postala deveta zemlja koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu ove droge. Svakako, mnogo više zemalja dopušta medicinsku upotrebu kao lijeka protiv bolova, što je praksa koju Njemačka planira regulisati posebnim zakonom.

Kanabis bi ostao zabranjen za maloljetnike i strogo ograničen za mlade odrasle osobe. Konzumacija u blizini škola i igrališta bila bi protuzakonita.

“Koalicija se ponaša kao državni diler droge”

“Ovo ograničenje je neophodno, jer je kanabis posebno štetan za mozak koji još raste”, rekao je Lauterbach.

“Niko ne bi trebao pogrešno shvatiti ovaj zakon: konzumacija kanabisa je legalizovana, ali to ne znači da nije opasna.

Opozicioni konzervativci protive se novim pravilima, za koja kažu da su previše komplicirana da bi ih vlasti provodile i da bi mogla dovesti do veće potrošnje.

“Umjesto da zaštiti djecu i mlade, koalicija se ponaša kao državni diler droge”, rekao je zastupnik Tino Sorge.

Neki stručnjaci sumnjaju da će novi propisi imati veliki uticaj na dilanje, jer oni koji ne žele sami uzgajati kanabis ili se pridružiti klubu kanabisa možda će ipak radije kupiti drogu.

Zagovornici upotrebe lijeka u medicinske svrhe rekli su da se nadaju pozitivnom djelovanju odluke najveće evropske ekonomije i da bi to moglo otvoriti put drugim zemljama da slijede njihov primjer.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje