Foto: Tuzlanski.ba

Christopher Lee primljen je prije tri sedmice na liječenje u bolnicu jer je imao problema s disanjem i zatajenjem srca. Vijest o smrti potvrdila je njegova supruga Birgit

christopher-lee-glumac3Christopher Lee preminuo je u 94. godini života. Legendarni glumac imao je problema s disanjem i zatajenjem srca zbog čega je posljednje tri sedmice proveo na liječenju u bolnici.

Njegova supruga Birgit Kronecke (80) s kojom je bio u braku više od 50 godina potvrdila je da je glumac preminuo u bolnici u londonskom Chealseaju.

Christopher je rođen u Londonu, a njegova filmska karijera započela je 1947. godine ulogom u 'Corridor of Mirrors'. Tijekom svoje duge i plodne karijere snimio je velik broj filmova. Glumio je u filmovima 'Grof Drakula', 'The Curse of Frankenstein', 'The Wicker Man', 'The Man with the Golden Gun', 'Gremlins 2: The New Batch', 'Ratovi zvijezda', 'Gospodar prstenova' i brojnim drugim.

Bio je obožavatelj i pjevač heavy metala, izdavao je albume, a jedan od njih se zove 'Karlo Veliki: Mačem i križem' jer njegovi preci potječu od Karla Velikog.

Osim toga, Lee postigao i Guinnessov rekord jer je sa svojih 1,96 metara bio najviši svjetski glavni glumac, imao je najveći broj uloga i nauzbudljiviju vojnu i špijunsku karijeru i najvećim brojem uloga negativaca u jednoj karijeri.

Glumac je poznavao J. R. Tolkiena, pisca 'Gospodara prstenova' i 'Hobbita', čije je romane obožavao i čitao svake godine te čijeg zlog čarobnjaka Sarumana glumi u ekranizacijama novozelandskog maga Petera Jacksona. Bio je i osobni prijatelj Josipa Broza Tita. Na filmskom festivalu u Puli je 2008. godine primio nagradu za životno djelo i s divljenjem je govorio o Titu. christopher-lee-glumac2

Leejevo savršeno vladanje pokretima, hodom, pogledom i glasom rezultat je njegovog životnog iskustva, osobito onog iz II. svjetskog rata. Glumac je kazao da je vidio toliko užasa da mu kasnije ništa nije bilo osobito strašno. Od afričkog bojišta do Bleiburga i Dachaua nagledao se smrti za nekoliko života.

Početkom rata ušao je u kraljevsko zrakoplovstvo i borio se u Africi. Potom je postao član tajne vojske Winstona Churchilla kojoj je premijer naredio da na nacističkom teritoriju izaziva strah i kaos, a specijalizirao se za ubijanje nacista. Nakon što je Churchillu dao njegovih '100 nacističkih skalpova' postao je obavještajac i špijun koji je obavljao zadatke od Monte Casina do Drvara, gdje je pred njemački desant upoznao Tita. Bio je na Visu, u Sloveniji i, na kraju, u Bleiburgu. (24sata.hr)