Organizatori austrijskog književnog festivala povukli poziv bh. spisateljici zbog njenih propalestinskih stavova
Foto: Tuzlanski.ba

Organizatori književnog festivala u Austriji povukli su svoj poziv nagrađivanoj bh. spisateljici Lani Bastašić da gostuje na događaju, objavila je ona na Instagramu. Bastašić je ranije ovog mjeseca raskinula ugovor sa svojim njemačkim izdavačem u znak protesta protiv "šutnje o humanitarnoj krizi u Gazi".

Bastašić je primila e-mail od organizatora da pomno prate diskusiju oko njene odluke da napusti izdavačku kuću S. Fischer.

"Koliko god cijenili vaše knjige, u datim okolnostima, nažalost moramo povući svoj poziv. Vaš boravak u Literaturhaus NO i učešće na Književnom festivalu u Salzburgu neminovno bi implicirali pozicioniranje s naše strane koje ne želimo…", navodi se u poruci koju je primila Bastašić od organizatora Literaturfest Salzburg i Literaturhaus NÖ.

Kako piše Middle Eastern Eye, Bastašić je prokomentarisala ovu odluku organizatora, te navela da je upravo to primjer "jasnog pozicioniranja" i da je njeno "političko i ljudsko mišljenje da djecu ne treba bombardovati".

"S obzirom da ste me pozvali na svoju rezidenciju i festival, sigurno ste bili upoznati sa mojim radom, koji se usko bavi posljedicama koje rat ima na djecu. Možda su vam književna djela odvojena od stvarnog života, ali opet, rat vjerovatno nikada niste vidjeli iz prve ruke", dodala je.

Također se zahvalila organizaciji što je povukla poziv, rekavši da ne želi da bude dio još jedne institucije "koja ne samo da otpušta umjetnike zbog njihovog aktivizma, već i čini se da smatra da su šutnja i cenzura pravi odgovor na genocid".

Nakon što je raskinula suradnju sa svojim izdavačem ovog mjeseca, autorica je rekla za Middle East Eye da je njena odluka dovela do značajnog finansijskog gubitka i neizvjesnosti, ali da neće promijeniti mišljenje.

"Nisam počela da pišem, jer sam želljela da imam karijeru. Počela sam pisati jer dolazim iz traumatiziranog mjesta i imala sam potrebu da nešto iskomuniciram", rekla je za Middle East Eye u prethodnom intervjuu.

"Paralele s genocidom u BiH"

Kako navodi Middle East Eye, odluku koju je napravila Bastašić djelimično je oblikovalo njeno lično iskustvo. Naime, njeni preci su zbog progona 1940-ih napustili Hrvatsku, te se preselili na sjever Bosne i Hercegovine. Navela je kako je tamo svjedočila progonu muslimana te gledala kako su zgrade srušene i ljudi masovno ubijani.

Izjavila je da vidi dosta paralela između onoga što je ona iskusila i onoga što se dešava u Gazi.

Tridesetsedmogodišnja Lana Bastašić, koja je za svoj debitantski roman, "Uhvati zeca", dobila nagradu Europske unije za književnost 2020., objavila je nedavno na Instagramu da smatra da je njena "moralna i etička dužnost da raskine ugovore" s izdavačkom kućom S Fischer, navodeći nemogućnost da se "čuje njen glas o tekućem genocidu koji se događa u Gazi", kao i zbog "cenzure" propalestinskih glasova u Njemačkoj.