Glumica otkrila tajnu "Otvorenih vrata": Evo zašto je nastala legendarna serija
Foto: Tuzlanski.ba

Sada već kultnu humorističku seriju "Otvorena vrata" gledamo iznova i iznova, a čini se da zahvaljujući društvenim mrežama nastavlja živjeti svoju slavu i među novijom generacijom.

Otvorena vrata je serija čije su prve dvije sezone emitovane 1994. i 1995, a nastavak je snimljen 2013. godine. Poznata srbijanska glumica Bojana Maljević koja u seriji glumi Anu otkrila je u emisiji "U krugu porodice" jednu od tajni ove serije.

Bojana je istakla da je serija rađena po narudžbi njenog oca, producenta Bojana Maljevića, ali da je isprva poenta serije bila potpuno drugačija.

"Otvorena vrata su prije svega kreirali Miloš Radović i, tada studentkinja, Biljana Srbljanović po narudžbini našeg oca koji je ustvari htio napraviti seriju, porodičnu seriju, komediju koja ima za cilj, evo sad mogu da pričam o tome na taj način, jer je prošlo jako mnogo vremena, da promoviše, između ostalog, vrata koja je proizvodio", rekla je Bojana.

View this post on Instagram

A post shared by Insajder TV (@insajder_net)

U pitanju su "One touch lock" vrata, koja se više ne proizvode.

"U seriji je Cakana bila prodavac vrata, jer kao umjetnica nije imala dovoljno posla i tako je iz toga to nastalo", objašnjava ona.

Ta vrata bila su veliki hit devedesetih godina. Njihova specifičnost ležala je u načinu zaključavanja i otključavanja – osim što standardno koriste ključ, vrata se isto tako zaključavaju jednim prostim pokretanjem kvake, a ponovljeni pokret ih otključava. Sistem koji nije viđen ni kod jednih drugih vrata – korisnicima olakšava upotrebu jer se aktivira instant, a u isto vrijeme otežava nasilno otvaranje zbog netipičnosti mehanizma.